Kutle završio obranu u "slučaju Tisak"

MIROSLAV Kutle odgovarao je danas na pitanja branitelja i tužitelja te završio s iznošenjem obrane u "slučaju Tisak" koju će sutra početi iznositi drugooptuženi Zdenko Francetić.

Odgovarajući na pitanja tužitelja Hrvoja Pezelja, Kutle je rekao da je njegova Globus grupa, među ostalim, propala zbog pritiska bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Williama Montgomerya, tehnomenadžera iz HDZ-a, te političke strukture koja je 2000. došla na vlast.

Kutle smatra da se iz djelovanja bivšeg američkog veleposlanika moglo vidjeti da je htio promijeniti nacionalne teze i smijeniti one koji su Hrvatskoj donijeli samostalnost.

Kazao je da se Tisak iz više razloga, od kojih niti jedan nije poslovni, htio uništiti. Na upit tužitelja je li bio vlasnik te tvrtke odgovorio je negativno, rekavši da su Tisak kupili poduzeća Ljudevit i MNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nije znao odgovoriti tko je tražio da Globus grupa proda dionice Tiska za jednu kunu, no napomenuo je kako mu je o tome pričao predsjednik Uprave Tiska Chris Bojanović koji je, kako je rekao, bio na brifinzima u Vladi i kod Montgomeryja.

Kazao je i da su ljudi iz Hrvatske narodne banke (HNB) također radili protiv interesa Globus grupe. Ustvrdio je kako je člankom o rizičnim bankama u mjesečniku HNB-a uništena budućnost Dubrovačke banke s kojom je Globus grupa poslovala.

Na upit zašto se željelo "uništiti" Globus grupu, rekao je kako su to bile političke igre te da je uplitanje politike u poslovanje njegovih tvrtki počelo u jesen 1997., a završilo podnošenjem istražnog zahtjeva početkom 2000.

U "slučaju Tisak" Kutle je optužen da je ostalih 12 optuženika poticao na gospodarske zlouporabe kojima je Tisak, najveći hrvatski distributer novina, navodno oštećen za oko 47 milijuna kuna.

Sutra bi s iznošenjem obrane trebao početi Zdenko Francetić, a nakon njega i ostali optuženici - Božidar Marić, Petar Anić, Krunoslav Marčinko, Ivan Majić, Juraj Hrvačić, Mladen Strukan, Ivan Granić, Tomislav Mesarić, Milena Šenator, Dražen Mandić i Stanko Koncul.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara