Libanonski ministar: Kriza je opasna i podsjeća na građanski rat sedamdesetih

Libanonski ministar: Kriza je opasna i podsjeća na građanski rat sedamdesetih
Foto: EPA

LIBANONSKI ministar obrane izjavio je da je zemlja "u vrlo opasnoj situaciji" i ulične nemire posljednjih dana usporedio s izbijanjem građanskog rata 1975.

Mjesec dana nakon početka masovnih prosvjeda, Libanon je u ozbiljnoj političkoj i gospodarskoj krizi i nema naznaka da će se čelnici dogovoriti oko nove vlade koja bi zamijenila onu premijera Saada al-Haririja, koji je dao ostavku 29. listopada.

Iako su prosvjedi uglavnom mirni, u četvrtak je jedan prosvjednik ubijen u sukobu s vojnicima. 

Zatvorene brojne ustanove

Vršitelj dužnosti ministra obrane Elias Bou Saab rekao je da napetosti "podsjećaju na građanski rat 1975. Situacija je vrlo opasna", istaknuo je.

Bou Saab, saveznik predsjednika Michela Aouna, smatra da građani imaju pravo na prosvjed i sigurnost, ali da vojska i snage reda ne mogu tolerirati nasilje.

Prosvjednike je razbjesnio kada im je u televizijskom intervjuu poručio da mogu emigrirati ako im se ne sviđa kako se upravlja zemljom.

Škole, banke i brojne trgovine zatvorene su treći dan zaredom. Dio glavnih prometnica u i oko Bejruta na kojima su prosvjednici postavili barikade vlasti su deblokirale, ali je mir u zemlji vrlo krhak. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara