Liječnica osuđena za uništavanje spomenika kulture u Cavtatu

Liječnica osuđena za uništavanje spomenika kulture u Cavtatu

"JEDNOM  se i to moralo dogoditi", komentiraju Dubrovčani posljednju presudu suda koji je zagrebačku liječnicu Ljiljanu Pernar osudio na zatvorsku kaznu od šest mjeseci koja je preinačena u uvjetnu s rokom kušnje od pet godina.

Trajno uništila spomenik

Riječ je nepravomoćnoj sudskoj presudi, na koju postoji pravo žalbe, a utvrđeno je kako je liječnica kriva, jer je kao vlasnica zaštićenog renesansnog ljetnikovca palače Ranjina u Cavtatu, počela radove bez dozvole Konzervatorskog odjela. Naime, iako je znala da je riječ o spomeniku nulte kategorije samovoljno je počela radove bez dozvola te je u unutrašnjosti uklonila međukatnu konstrukciju te stubište, a skinuta je i sva žbuka.

Na taj način, objašnjava dubrovački sud, nastala su trajna oštećenja na spomeniku kulture. Liječnica se branila kako je imala sve dozvole, ali kako nije znala da trajno uništava spomenik nulte kulture.

Đukan sravnio sa zemljom

No, zanimljivo je kako se prije točno dvije godine u Cavtatu dogodio jedan drugi slučaj devastacije zaštićenog kulturnog dobra, koji je za razliku od ovog prošao bez kazne. Naime, u glavnoj ulozi bio je tada prvi čovjek Instituta građevinarstva Hrvatske, a danas umirovljenik Petar Đukan. Naime, on je cavtatski ljetnikovac obitelji Baltazara Bogišića iz 18. stoljeća doslovno sravnio sa zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nevjerojatnom slijedu događaja, kada je cijela priča izašla u javnost, Đukan je rekao kako zapravo ljetnikovac nije srušen već je samo rastavljen na dijelove. Ti dijelovi, objašnjavao je Đukan, bit će vraćeni "kamen po kamen"

Naknadno je iza njega stalo i Ministarstvo kulture Boža Biškupića, a pred ruševinama spomenika Miljenko Domijan, glavni konzervator Ministarstva kulture, objašnjavao je kako su njegove kolege "nespretno" upotrijebile mehanizaciju  te je dodao kako ljetnikovac više neće biti ljetnikovac nego "memorija na spomenik". 

IGH može, zdravstvo ne može

Novinari su zbunjeno gledali tu predstavu, kao i hrpu kamenja koje je stajala ispod rovokopača i na hrpi, bez da je bila obilježena brojevima i znakovima kao što je to običaj u takvim slučajevima.

Đukan se na koncu iz svega izvukao, međutim zagrebačka liječnica dvije godine kasnije -  nije.

I.Ć.
Foto:
hrfoto , IGH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara