Ljekarnici žele nadzor nad DM-om

"LJEKARNIŠTVO treba biti zdravstvena djelatnost, ne trgovačka usluga", zaključak je sjednice Glavne skupštine Hrvatske ljekarničke komore 6. lipnja 2008. Unatoč tome, u oči su upale neke izjave i najave koje ukazuju na sasvim druge stvari. Jedna od njih je ideja o tome kako bi trebalo provesti inicijativu za dobivanjem stručnog nadzora nad trgovinama bezreceptnih lijekova.

Rasprava o stavljanjem tog tržišta pod nadzor ljekarničke komore krenula je nakon glavnog dijela sjednice. Pod točkom različito, članovi Komore pitali su predsjednika Matu Portolana i tajnicu Katicu Vugrinčić Tomičić kako Komora misli reagirati po pitanju jakog ulaska velikih igrača, DM-a, Kozma i Atlantic grupe na tržište bezreceptnih lijekova.

Posao od gotovo 700 milijuna kuna

Radi se o ozbiljnom i vrlo unosnom poslu. Bezreceptni lijekovi, poznati i kao  OTC (over the counter - preko pulta) lijekovi, u Hrvatskoj se izvan ljekarni mogu prodavati već tri godine. U posao čija bi vrijednost, po nekim procjenama, u 2009. godini mogla dosegnuti blizu 700 milijuna kuna, nedavno se uključio DM, a najavljuje se ulazak Kozma, koji je dio Todorićevog Konzuma, kao i Atlantic grupe, koja je nedavno formirala drugi najveći ljekarnički lanac u Hrvatskoj.

DM je prvu, i zasad jedinu, specijaliziranu prodavaonicu bezreceptnih lijekova i medicinskih proizvoda otvorio u Zagrebu u travnju ove godine. Po trenutnom zakonu, u takvim prodavaonicama mora raditi i farmaceut, što je upravo ono za što su se uhvatili na današnjoj sjednici.

"Od uvođenja novog pravilnika (Pravilnik o uvjetima za davanje dozvole specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima i medicinskim proizvodima iz 2005., op. a.), nove specijalizirane trgovine koje se otvaraju moraju imati zaposlenog magistra farmacije, dok su stare dobile prijelazni rok za prilagođavanje pravilniku. Tamo gdje je zaposlen magistar farmacije, struka ima svoj interes", rekla je Tomičić.

Problem je, po njoj, to što su te trgovine pod slabom kontrolom Agencije za lijekove. Komora bi, po njoj, morala tražiti da joj se odobri nadzor nad tim trgovinama, jer "lijek kao lijek je isti, ali bitno je tko će vas i kako informirati o lijeku“. Kasnije ju je jedan član Komore ispravio i rekao kako  inspekciju ne vrši Agencija za lijekove, nego inspekcijske službe Ministarstva zdravstva, kao i službe Državnog inspektorata.

Komora bez ovlasti

Interes struke na koji su se pozvali članovi Komore, ovdje je prilično sumnjiv. Naime, Komora već vrši inspekciju nad ljekarnama, međutim ta je inspekcija u najboljem slučaju dobronamjerna. Već smo pisali o slučajevima ljekarni u kojima nisu zatečeni magistri farmacije, što je najteži prekršaj u ljekarništvu. Komora nema stvarnu polugu moći u tom slučaju, budući da nema ovlasti zatvoriti ljekarnu. Mogu oduzeti licencu za rad ljekarnicima koji krše zakon, ali to dosad još nisu napravili. Danas je rečeno kako će se zalagati za dobivanje jačih ovlasti, ali šanse za dobivanjem ovlasti za zatvaranjem ljekarni su minimalne. Ministarstvo zdravstva i HZZO jednostavno neće htjeti ispustiti kontrolu nad tim segmentom poslovanja ljekarni iz svojih ruku. 

Koji je onda "interes struke“ u dobivanju nadzora nad OTC trgovinama, budući da su one već pod vrlo snažnom državnom kontrolom? Rekli bismo da je sve samo ne stručan. Otvaranje DM-ovih OTC trgovina ne samo da će narušiti monopol ljekarni na tom području, nego bi im moglo konkurirati na ionako deficitarnom tržištu ljekarnika.

U Hrvatskoj, koja već godinama pati od kroničnog manjka ljekarnika, sad se pojavljuju veliki igrači koji bi ljekarnicima u svakom slučaju mogu ponuditi veće plaće od onih koje imaju u ljekarnama.

U krajnjem slučaju, to bi moglo dovesti do potrebe zatvaranja nekih ljekarni i gubitka novaca vlasnika..., oprostite, izostanka mogućnosti obavljanja zdravstvene djelatnosti i brige za pacijente na nekim područjima. Komora dobivanjem nadzora ne bi dobila nikakvu stvarnu moć, jer su i DM i Kozmo i Atlantic su igrači pred kojima Mate Portolan i Katica Vugrinčić Tomičić moraju pognuti glavu, ali imali bi nekakvu iluziju nastavka kontrole nad tržištem.

Jovan Dragišić
Foto: Index arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara