Ljubljana: Završen sastanak predstavnika CEFTA-e

SASTANAK predstavnika CEFTA-e kojemu je po prvi put u ulozi punopravne članice tog sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja srednje Europe nastupila i Hrvatska, završen je danas popodne u Ljubljani.

Sastanku predstavnika zemalja CEFTA-e na razini državnih tajnika za ekonomske odnose s inozemstvom, kojemu ove godine predsjedava Slovenija, prisustvovala je u ime Hrvatske pomoćnica ministra za gospodarstvo Olgica Spevec.

Kako je istakla u izjavi za Hinu nakon sastanka, jedna od tema ljubljanskog skupa bilo je i djelovanje CEFTA-e od 1. svibnja iduće godine, kada većina država iz ovog sporazuma postaje članicama Europske unije.

´Hrvatska je vrlo otvoreno iznijela da zemlje koje ostaju u ovoj grupaciji ne smiju popustiti pritiscima da se snize uvjeti za učlanjenje u CEFTA-u, što su ostali prihvatili´, rekla je Olgica Spevec. Ona je podsjetila na mišljenja koja se ponekad iznose kako bi CEFTA mogla prerasti u područje zemalja jugoistočne Europe s oblikom carinske unije. Spevec je dodala da kriteriji za učlanjenje u CEFTA-u i dalje ostaju pridruženo članstvo u Europskoj uniji, te članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. U tom smislu Hrvatska je svojim stavom dobila podršku Rumunjske i Bugarske koje će u CEFTA-i zajedno s Hrvatskom ostati i nakon što se većina država članica 1. svibnja iduće godine nađe u Europskoj uniji. Ove godine raspravljat će se i o učlanjenju Makedonije u CEFTA-u. Spevec je istaknula važnost koju za Hrvatsku i ostale članice CEFTA ima u pogledu artikuliranja njihovih interesa u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara