Londonski "puč": Boris Johnson smijenio načelnika Scotland Yarda

Londonski "puč": Boris Johnson smijenio načelnika Scotland Yarda

BRITANSKA laburistička vlada je bijesna na konzervativnog londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona zbog iznenadne smjene načelnika Scotland Yarda.

Sir Ian Blair, načelnik londonske Metropolitanske policije, u široj javnosti poznate kao Scotland Yard, izjavio je kako će 1. prosinca napustiti svoj položaj nakon što mu je Johnson na sastanku Metropolitanske policijske uprave (MPA) rekao kako više ne uživa njegovo povjerenje.

Ministri u Brownovoj vladi tvrde kako je riječ o "puču", odnosno da je Johnson zlorabio svoje novostečene ovlasti u Metropolitanskoj policijskoj upravi te da je smjena ima isključivo političke motive.

55-godišnji načelnik, koji ima diplomu engleske književnosti na Oxfordu, izvijestio je ministricu unutarnjih poslova Jacqui Smith kako nakon sastanka s gradonačelnikom nema alternative nego postati prvi šef londonske policije koji nakon 90 godina podnosi ostavku.

Blair je na mjesto šefa londonske policije imenovan 2005. godine od strane vlade svog daleko poznatijeg prezimenjaka. Zbog svojeg dugogodišnje borbe da se policija očisti od rasizma, seksizma i homofobije je stekao simpatije lijevo orijentiranih članova Blairove vlade, a mnogi su ga bez previše ironije prozvali oličenjem laburističke izborne platforme u policijskoj uniformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teroristički napadi na London 2005. godine su ga doveli u fokus medija, ali način na koji je reagirao na njih učinio jednim od najnepopularnijih policajaca. Desni dio britanske javnosti je razbjesnio zbog inzistiranja na "političkoj korektnosti" i kritikama na račun medija koje optužuje za rasizam. Ljevica ga je, pak, kritizirala zbog brutalnosti s kojom je odgovoreno na terorističke napade i smrti nedužnog brazilskog imigranta Jeana Charlesa de Menezesa koji je ustrijeljen pod sumnjom da je islamski terorist.

Blair je do sada odbacivao pozive da podnese ostavku, čak i kada su se zaredale afere vezane uz protuzakonito prisluškivanje vrhovnog državnog odvjetnika Lorda Goldmistha te udjeljivanje 156.000 funti vrijednog ugovora za reklamiranje policije tvrtki čiji je vlasnik Blairov prijatelj. Blair je također, usprkos reputaciji fanatičnog liberala, od strane Tariquea Gaffura, zamjenika načelnika azijskog podrijetla, optužen za rasizam, odnosno za blokiranje napredovanja policajaca ne-bjelačkog podrijetla.

Zahtjevi za Blairovu smjenu su se intenzivirali i nakon što su deseci građana noževima zaklani na ulicama te tako demantirali Blairove službene statistike o padu kriminaliteta u britanskom glavnom gradu. Desničar Johnson, koji je u svibnju na izborima smijenio "Crvenog" Kena Livingstona, ljevičarskog gradonačelnika i Blairovog vjernog saveznika, dao je do znanja kako bi na čelu Scotland Yarda volio vidjeti nekog drugog, i to prije nego što Blairu istekne mandat 2010. godine.

Britanski komentatori, pak, smatraju da je Blairu glave došlo to što se na svojoj dužnosti ponašao više kao političar nego kao policajac, odnosno da je "političku korektnost" i promicanje vlastitog liberalnog svjetonazora pretpostavljao borbi protiv kriminala i brizi za sigurnost građana.

D.A.Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara