Lučin: Nadam se da neće biti revanšizma u MUP-u

MINISTAR unutarnjih poslova Šime Lučin na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci izrazio nadu da u tom ministarstvu neće biti revanšizma.

Lučin je ustvrdio da će, ako do toga dođe, to biti signal da se ide u novu politizaciju policije. Dodao je da pritom ne misli na očekivanu promjenu ministra i njegovih pomoćnika.

Po njegovim riječima, novom ministru unutarnjih poslova predat će izvješće o radu MUP-a u protekle četiri godine na 180 stranica. U tom izvješću bit će navedeno sve što je zatečeno u MUP-u, što se u tom razdoblju radilo, koji su projekti u tijeku te koje projekte još treba realizirati da bi Hrvatska došla na razinu razvijenih europskih zemalja.

Lučin je rekao da će to izvješće sigurno olakšati rad novom ministru ustvrdivši da on pri dolasku na dužnost takvo izvješće nije dobio.

Predstavljajući rezultate reforme MUP-a, Lučin je naveo da je od početka 2000. godine do listopada ove godine smanjen broj zaposlenih u tom ministarstvu za oko 3700, čime je, kaže, postignut optimalan broj policajaca po broju stanovnika i broju počinjenih kaznenih djela. Ocijenio je da je podignuta razina stručnosti i osposobljenosti te da više ni jedan policajac nije bez srednje stručne spreme.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da je smanjen broj administrativnog osoblja, postignut manji, učinkovitiji i mobilniji sastav te da je bitno smanjen udjel MUP-a u državnom proračunu.

Također je ustvrdio da se broj najtežih kaznenih djela stalno smanjuje, a stopa njihove razriješenosti raste. Posebno je istaknuo visoku stopu razriješenosti ubojstava od 96 do 98 posto, navevši da je u proteklom četverogodišnjem razdoblju razriješeno 11 ubojstava na kojima je policija radila i po nekoliko godina.

Lučin je zajedno s ravnateljem policije Rankom Ostojićem u Rijeci danas održao kolegij s načelnicima 20 policijskih uprava.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara