Mađarska Hrvatskoj objavila trgovinski rat

Mađarska Hrvatskoj objavila trgovinski rat

MAĐARSKA je suspendirala ugovor o slobodnoj trgovini s Hrvatskom i znatno povisila carine za petnaestak hrvatskih proizvoda, kao odgovor na hrvatsku zabranu uvoza mesa i stoke iz te susjedne zemlje.

Takvom odlukom, koja je na snagu stupila u srijedu, Mađarska je, kako je javila Hrvatska televizija, ugrozila gotovo četvrtinu hrvatskog izvoza u tu zemlju. Slične podatke objavio je i Večernji list od petka, koji je ocijenio da je Mađarska objavila trgovinski rat Hrvatskoj.

HTV tvrdi da je odlukom o povišenju carina, koje su drastično povećane za gotove juhe, riblje konzerve i neke druge proizvode, najviše pogođena koprivnička Podravka, koja je najveći hrvatski izvoznik u Mađarsku.

Carine na gotove juhe koje su bile 4 posto podignute su na 32 posto, dok je nulta carina na konzerve sardina dignuta na 24 posto.

Osim juha i konzerva na udaru carina našli su se mineralno gnojivo, začini, papir i drugi proizvodi raznih proizvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mađarske mjere uvedene su kao odgovor na hrvatsku zabranu uvoza životinja i proizvoda životinjskog podrijetla iz zemalja u kojima se kao stočna hrana koristi mesno-koštano brašno kojim se, kako se smatra, može prenositi tzv. kravlje ludilo.

Premda je Mađarska u rujnu to brašno zabranila za prehranu goveda, ono se i dalje koristi za prehranu drugih životinja. Zbog toga se iz Mađarske može uvoziti govedina, ali samo ona koja je stavljena u tov nakon zabrane brašna, dok se druge vrste mesa ne mogu uvoziti.

Prema HTV-u, u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) se smatra da "trgovinski rat" ne treba rasplamsavati, ali se ne isključuje da će Hrvatska sličnim mjerama reagirati protiv Mađarske, ne bude li ona svoju odluku uskoro povukla.

Večernji list i HTV prenose izjavu pomoćnika ministra poljoprivrede Moroslava Božića koji je rekao da će Hrvatska tražiti pojašnjenje mađarskih mjera. On je dodao kako bi zaoštravanje spora više pogodilo Mađarsku nego Hrvatsku, s obzirom da je vrijednost hrvatskog izvoza u Mađarsku u prvih devet mjeseci ove godine iznosila oko 60 milijuna dolara, dok je vrijednost uvoza iz te zemlje iznosila 314 milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara