Mesić završio službeni posjet Mađarskoj

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić u srijedu je obilaskom Hrvatskog kluba August Šenoa u Pečuhu završio uzvratni službeni trodnevni posjet Republici Mađarskoj.

Ocjenjujući posjet predsjednik je u izjavi novinarima istaknuo da je razgovarao s visokim predstavnicima mađarskih vlasti posebice o gospodarskoj suradnji.

"Postoje velike šanse za njezino intenziviranje posebice sada kad Hrvatska završava autoceste koje će omogućiti mađarskom i gospodarstvu velikog dijela srednje Europe korištenje hrvatskih luka. Te će prometnice također pomoći i nama da brže dođemo do tog tržišta koje je za nas vrlo značajno", rekao je predsjednik Mesić.

Dodao je da je razgovarao i o nekim otvorenim pitanjima koja su, kako je rekao, vrlo rješiva jer za to postoji obostrani interes. Predsjednik Mesić najvažnijim smatra postizanje dogovora o otvaranju još nekih međudržavnih graničnih prijelaza, izgradnji mosta preko Mure. Prema njegovim riječima također je dogovoreno i daljnje angažiranje mađarskog kapitala u Hrvatskoj osobito u proizvodnji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pohvalio sam dolazak mađarskih turista u Hrvatsku koji je za nas vrlo značajan", rekao je Mesić.

Upitan o dojmovima nakon posjeta hrvatskim institucijama u Pečuhu, predsjednik Mesić je rekao da se uvjerio kako se vodi računa o hrvatskoj nacionalnoj manjini i da je ona vrlo dobro organizirana. "Postoji škola koja omogućava Hrvatima učenje na materinjem jeziku, a to je dokaz da postoji most koji će omogućiti bolju suradnju s Mađarskom prema europskom standardu. Svoje sam sugovornike upoznao da isto ima i mađarska manjina u Hrvatskoj. Dobru suradnju Hrvatske s ovim dijelom Mađarske omogućilo je i otvaranje hrvatskog konzulata u Pečuhu tako da ne samo Hrvati nego i Mađari lakše komuniciraju s Hrvatskom", istaknuo je predsjednik Mesić.

Mađarski predsjednik Ferenc Madl, koji je tijekom dana zajedno s predsjednikom Mesićem posjetio Pečuh, istaknuo je da su odnosi Mađarske i Hrvatske i dosada bili vrlo dobri.

Posjet predsjednika Mesića još je više pridonio produbljenju prijateljstva i suradnje a to je posebice važno s aspekta približavanje EU kojoj će Mađarska pristupiti u svibnju iduće godine. Nadamo se da će uskoro i Hrvatska postati članicom EU, a do tada možemo još puno učiniti na jačanju suradnje na svim područjima rekao je Madl. Utvrdili smo koje korake moramo poduzeti da bismo produbili našu suradnju unatoč uvođenju "schengenskog režima" na granici kako ona ne bi postala barijera. Razmotrili smo i što trebamo učiniti da bi smo intenzivirali gospodarsku suradnju, a među ostalim to je izgradnja i obnova infrastrukture i poticanje poduzetništva, rekao je mađarski predsjednik Ferenc Madl.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara