Madurov režim tvrdi da je Venezuela žrtva Amerike

Madurov režim tvrdi da je Venezuela žrtva Amerike

Foto: Getty Images

VENEZUELA je danas upozorila da je žrtva američkog "političkog i financijskog linča" kojemu su uzor "zlokobne metode Ku Klux Klana", dan nakon novih američkih sankcija uvedenih zbog spornog reizbora predsjednika Nicolasa Madura.
 
"Upozoravamo međunarodnu zajednicu da supremacijski, rasistički i intervencionistički režim koji trenutačno vlada u Washingtonu, a uzor su mu zlokobne metode Ku Klux Klana, prijeti svjetskom miru", ističe Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.
 
Vlada Donalda Trumpa "potiče mržnju, nesnošljivost te politički i financijski linč" prema Venezueli, dodaje se u priopćenju.
 
SAD: Maduro je diktator
 
Američki predsjednik jučer je potpisao izvršnu uredbu čiji je učinak zasad teško ocijeniti, a njome se američkim državljanima zabranjuje otkup duga kako bi se Venezuelu lišilo gotova novca.
 
Time se pojačava "okrutna financijska i gospodarska blokada" koja je isto što i zločin "protiv čovječnosti" jer sprječava "pristup glavnim namirnicama", ističe Caracas koji je u teškoj gospodarskoj krizi.
 
Sjedinjene Države su već uvele sankcije protiv šezdesetak visokih venezuelskih dužnosnika, među kojima i predsjedniku Maduru kojeg nazivaju "diktatorom".
 
Uz to, prijete embargom na izvoz nafte koji bi mogao imati pogubne posljedice za Venezuelu koja im prodaje trećinu svoje sirove nafte.
 
Madurovu pobjedu ne priznaju ni Argentina, Brazil, Kanada...
 
Washington "iskorištava potrebe venezuelskog naroda kao političko oružje kako bi udario na ustanove i tako potaknuo rušenje" socijalističkog predsjednika, ocjenjuje Ministarstvo.
 
Na nedjeljnim izborima koje je međunarodna zajednica kritizirala, a oporba bojkotirala, Maduro (55) je osvojio 68 posto glasova, a njegov glavni protukandidat Henri Falcon (56) 21,2 posto. Potonji je rekao da izbori nisu "legitimni" i traži raspisivanje novih do kraja godine.
 
Izborne rezultate koje je Washington nazvao "lakrdijom", ne priznaju ni Čile, Panama, Kostarika i Limska skupina, savez zemalja Amerike i Kariba koju čine i Argentina, Brazil, Kanada, Kolumbija i Meksiko.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara