Makedonska policija privela pa pustila HTV-ovu ekipu

POLICIJA u Skoplju u utorak je privela i ubrzo zatim pustila ekipu HTVa koja je snimala reportažu u selu Kondovu, potvrdio je u četvrtak Hini hrvatski veleposlanik u Makedoniji Aleksandar Milošević.

Milošević je objasnio da se sastao s ekipom u kojoj su bili novinar vanjskopolitičke redakcije HTV-a Dragan Nikolić i dvojica snimatelja nakon jednosatnog pritvora, te je od njih doznao da ih je policija privela na izlazu iz sela tvrdeći kako su u opasnoj zoni.

Policija je, kako je istaknuo, s njima korektno postupala i nije im oduzela ništa od opreme. Ekipa je u srijedu normalno nastavila snimati u Tetovu, a danas je u Ohridu, izjavio je Milošević.

Prema riječima pročelnika ureda makedonskog ministra policije Gorana Pavlovskog, hrvatski su novinari privedeni kako bi se provjerilo imaju li dozvolu za boravak i snimanje i pušteni su nakon što je utvrđeno da imaju potrebne dokumente i nakon što su ih ponudili kavom.

Istaknuo je da je Kondovo opasna zona i da strani novinari ponekad imaju i skrivene namjere, dodajući kako je nedavno uhvaćena skupina albanskih novinara koja je zbog utvrđene obavještajne djelatnosti osuđena na deset godina zatvora.

Makedonski novinari nemaju pristup selu i rijetke snimke rade s velike udaljenosti. Riječ je o selu u kojemu je prošle jeseni bivši zapovjednik pobunjenih Albanaca godine 2001.

Agim Krasniqi sa svojom naoružanom skupinom prijetio ponovnom destabilizacijom Makedonije, ali napustio je selo zahvaljujući intervenciji predstavnika međunarodne zajednice i čelnika albanskih stranaka. Makedonski mediji javili su da se proljetos s naoružanom skupinom vratio u selo.

Iako je raspisala tjeralicu za Krasniqijem zbog nekoliko kažnjivih djela, policija ga još nije uhitila. Kako je ovih dana izjavio ministar policije Ljubomir Mihajlovski, za to se čeka pravi trenutak.

Sam Krasniqi nedavno je izjavio za list na albanskom jeziku "Lobi" da je njegova demonstracija oružjem rezultat nezadovoljstva albanskom strankom u vladinoj koaliciji - Demokratskom unijom za integraciju, za koju kaže da u državnoj upravi zapošljava samo svoje zapovjednike, a zapostavlja njega i njegove suborce iz godine 2001.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara