Malta želi postati središte za islamske financije

Malta želi postati središte za islamske financije
Foto: 123rf

MALTEŠKA vlada poduprla je osnivanje udruge za poticanje razvoja islamskih financija, a najavila je i zakone koji bi olakšali razvoj tog sektora u sklopu nastojanja otočne zemlje da privuče poslovanje tvrtki s Bliskog istoka. 

Malteška udruga za islamske financije (MIFA) povezat će se s vladama, institucijama, multilateralnim organizacijama, tijelima za određivanje standarda, agencijama i regulatorima, kazao je Silvio Schembri, državni tajnik u ministarstvu financijskih usluga, digitalne ekonomije i inovacija, na konferenciji o kriptovalutama i njihovoj budućnosti.

"Mi ćemo kao vlada razmotriti nacrte amandmana na postojeće zakone koji će islamskim financijskim institucijama omogućiti koristi od snažnijih veza sa zemljama članicama EU-a, pored drugih mogućnosti", dodao je malteški dužnosnik.

Glavni tajnik MIFA-e kazao je tom prilikom da se u kontekstu predstojećeg izlaska Velike Britanije iz Europske unije otvara mogućnost da MIFA pozicionira Maltu kao europski centar islamskih financija, piše malteški Independent.

"Zahvaljujući pravima na otvaranje ogranaka u EU i članstvu Malte u Commonwealthu Malta također može igrati ulogu vrata na tržišta Commonwealtha širom svijeta. Ona je zapravo epicentar za pola milijarde ljudi u Europi i Sjevernoj Africi te u široj regiji Bliskog istoka", kazao je čelnik udruge prema pisanju malteškog Independenta.

Financijskim kompanijama koje posluju u duhu islama zabranjena je naplata kamata i monetarne špekulacije, a procjenjuje se da na globalnoj razini raspolaže aktivom u iznosu većem od 2.000 milijardi dolara. Usluge iz područja islamskog bankarstva nude se na tržištima zemalja Bliskog istoka, Afrike i jugoistočne Azije. 

Dosadašnji pokušaji privlačenja islamskih financija i bankarstva na Maltu uključuju uvođenje indeksa islamskih dionica na Malteškoj burzi u 2016. godini.

Malteški regulator za financijski sektor izdao je 2011. godine smjernice o islamskim investicijskim fondovima u 2011. godini. Malta je prva država EU-a koja je to učinila, primjećuje Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara