"Mandat za sastavljanje Vlade mora pripasti Sanaderu zbog relativne pobjede"

ANĐELKO MILARDOVIĆ, direktor Centra za politološka istraživanja, smatra da sastav buduće vlade ovisi o pregovaračkim sposobnostima Ive Sanadera i Zorana Milanovića, točnije, sposobnosti da nagovore osam zastupnika nacionalnih manjina i koaliciju HSS-a i HSLS-a da se priklone jednome od njih.

Za Milardovića nema sumnje da predsjednik Mesić mandat za sastavljanje vlade mora dati Ivi Sanaderu, čiji HDZ je relativni pobjednik ovih izbora, te kaže da je dosadašnji premijer samim time u prednosti. 

"Predsjednik Mesić samo se mora držati zakona i Ustava te neće pogriješiti.  Mandatar je onaj koji je relativni pobjednik izbora", kaže Milardović.

Naš sugovornik je izrazio zadovoljstvo što je HDZ do pobjede došao i bez dijaspore. "I glasovi dijaspore su jednako vrijedni, zakoniti i legitimni, ali je zbog cjelokupnog ozračja bolje da je relativni pobjednik prednost ostvario u Hrvatskoj i da nema natezanja oko toga," kaže Milardović.

"Do novih izbora neće doći jer ima puno zainteresiranih za postizbornu koaliciju"

Politolog Milardović smatra da će Sanader moći sastaviti Vladu, mada će vjerojatno biti upitna njezina stabilnost. " Sa 6 zastupnika dijaspore Sanaderu treba još deset ili jedanaest potpisa koje mora donijeti Mesiću. Njih može prvenstveno tražiti u zastupnicima HSU-a, HSP-a te, naravno, među osam zastupnika nacionalnih manjina. No, pošto su Đapić i Šišljagić najavili da neće koalirati s HDZ-om, morat će nagovoriti koaliciju HSS-a i HSLS-a, ili čak samo jednog člana ove koalicije. Pošto će imati prednost relativnog pobjednika, mislim da će uspjeti doći do dogovora," smatra Milardović. 

I on smatra da bi mogla presuditi predviđena stabilnost vlade te da bi u tom pogledu SDP mogao biti učinkovitiji. "Ponavljam, najbitnije je pridobiti manjine ili zeleno-žutu koaliciju. Čim se pridobije jednog od njih, po inerciji bi se moglo dobiti i ostale. No, Mesić mandat za sastavljanje Vlade mora dati Sanaderu pa će on voditi igru. Bitno je da se svi drže zakona, i procedure. Prvo moramo sačekati da prođe 48 sati od izbora, da se zaključi brojanje, i onda ćemo tek moći bolje analizirati," zaključuje Milardović.

Milardović kaže da je teoretski moguće da ni Milanović ni Sanader ne uspiju sastaviti novu Vladu, ali  on ne vjeruje da će se to dogoditi kad se 8 zastupnika manjina i sve  stranke osim HDSSB-a nude za koaliciju. A čak je i Šišljagić rekao da su spremni glasati za podršku bilo čije vlade osim HDZ-ove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara