Marić sindikatima: Povećanje plaće od 3 posto je zadnja ponuda, nećemo popustiti

Marić sindikatima: Povećanje plaće od 3 posto je zadnja ponuda, nećemo popustiti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR financija Zdravko Marić poručio je kako je tripostotno povećanje osnovice plaća u 2019. godini vladina zadnja ponuda sindikatima javnih službi, koji su odbili tu ponudu te najavili kako će se za pravedniju cijenu rada nastaviti boriti raznim oblicima pritiska, među kojima je i štrajk.

Marić je za Vijesti RTL-a izjavio kako je ovih 3 posto povećanja osnovice posljednja ponuda vlade, koja nema namjeru popustiti.

"Rekli smo to vrlo jasno jer tih 3 posto je ne tako malo, kako god bilo u ukupnoj masi plaća, to je na godišnjoj razini oko 900 milijuna kuna. S druge pak strane, naravno, svi bismo htjeli da to bude i više, ali stvarat ćemo uvjete i preduvjete za to u daljnjem razdoblju", istaknuo je ministar.   

Ustvrdio je kako to povećanje osnovice vlada iskomunicirala vrlo jasno, otvoreno i transparentno kao što je, kaže, bio slučaj i prošle godine kada je s dijelom sindikata dogovoreno povećanje osnovice od 6 posto.

"Tako je i ovoga puta, dakle u okviru fiskalnih i proračunskih mogućnosti. Naš je prijedlog bio i nismo nigdje išli ni s kakvim fingiranjima, nego vrlo otvoreno i transparentno. I ideja je da na tom tragu svake godine nastavljamo razgovore i za svaku sljedeću godinu probamo vidjeti koje su proračunske mogućnosti", rekao je Marić.

Sindikati kažu da će možda i u štrajk

Ustvrdio je kako u vladi na javne i državne službe nikada nisu gledali kao na "rezidualne" i da "ono što ostane će se raspodijeliti" kako se, kaže, može steći dojam. "Na poprilično visokoj listi prioriteta svi smo dobro svjesni što znače medicinske sestre, liječnici, učitelji, nastavnici, policajci, poreznici, carinici, kulturnjaci, djelatnici u socijali...", poručio je.

 

Devet sindikata javnih službi odbilo je u ponedjeljak vladinu ponudu nakon provedenog izjašnjavanja, odnosno odluka sindikalnih tijela, a njihovi čelnici najavili su kako započinju pripreme za daljnje aktivnosti ne isključujući mogućnost štrajka.

Podsjetimo, Hrvatska ima jedan od najgorih javnih sektora na svijetu. U istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma za 2017.-2018., Hrvatska je po učinkovitosti javnog sektora bila na pretposljednjem, 136. mjestu - lošija je bila jedino Venezuela - a onda smo se u istraživanju za 2018. nakon promjene metodologije malo podigli, na 128. mjesto - daleko od zemalja Europske unije, ali u društvo Burundija, Kambodže, Libanona i Nigerije, koji su bolji od nas, ili Salvadora, Nikaragve i Haitija, koji su odmah ispod nas.

No usprkos katastrofalnim rezultatima, sindikati zaposlenih u javnom sektoru traže povećanje plaća jer, kako su kazali prije nekoliko dana, bez većih plaća moglo bi doći do pogoršanja njihovih usluga te bi zaposleni iz javnog sektora mogli početi odlaziti u inozemstvo, što zvuči kao vic.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara