Masovni prosvjed u Budimpešti, Mađari marširaju protiv Orbana

Masovni prosvjed u Budimpešti, Mađari marširaju protiv Orbana
Foto: FaH/EPA

VIŠE tisuća Mađara prosvjedovalo je danas u Budimpešti protiv premijera Viktora Orbana i njegova zakona o prekovremenim satima koji je dosad na ulice nekoliko puta izvukao brojne mađarske radnike. 

Marširajući središtem Budimpešte iza transparenta na kojemu je pisalo "Dosta nam je", prosvjednici su isticali mađarsku zastavu i zastavu EU-a. Mjesto okupljanja bilo je ispred Budimskog dvorca. 

"U potpunosti ignoriraju što smo rekli i što želimo, a to nas jako smeta", kazao je jedan od prosvjednika, Lajos Kovacs. 

Vladajuća Orbanova stranka Fidesz usvojila je prošli mjesec zakon kojim se poslodavcima omogućuje povećanje broja prekovremenih radnih sati s 250 na 400, dok se zakonski rok isplate produžuje na tri godine. 

Mađarska se bori s golemim nedostatkom radne snage

Orban je kazao da je zakon donesen u interesu radnika koji će na taj način legalno moći raditi prekovremeno u vrijeme kada se gospodarstvo bori s golemim nedostatkom radne snage.

Po podacima tvrtke Zavecz Research objavljenim početkom tjedna, potpora Fideszu u posljednjih je mjesec dana pala za tri postotka, odnosno na 32 posto, što je još uvijek puno više nego što imaju oporbene stranke. 

Nacionalistički Jobbik dobio je 11 posto potpore, a socijalisti sedam posto. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara