Orban kaže da je rasprava o migrantima na EU summitu bila burna

Orban kaže da je rasprava o migrantima na EU summitu bila burna
Foto: EPA

MAĐARSKI premijer objavio je na Facebooku snimku u kojoj je komentirao raspravu na summitu u Bruxellesu. 

"U burnim uvjetima smo odbili napad na summitu EU-a u Bruxellesu koji je sazvan da bi se migrantima dalo više novaca i prava", rekao je Orban.

Kaže da su neke zemlje napale Mađarsku 

Sastanak na vrhu počeo je mirno i činilo se da će biti veseo, no kasnije je postao buran, kaže Orban.

Nekoliko zemalja "napalo je" Mađarsku zbog migracija i pokušalo "prisiliti premijere da prihvate mjere koje bi dovele migrante u Europu", izjavio je mađarski premijer.

"To je posljednji pokušaj, jer uskoro će europski izbori i sve će biti gotovo", dodao je.

"Uspjeli smo odbiti još jedan napad", naglasio je Orban, tvrdeći da su neki sudionici htjeli "nagomilati još novaca i prava za migrante te obuzdati zemlje koje ne žele migracije".

Europski čelnici završili su u petak summit ističući da je ostvaren napredak u migracijskoj politici i sugerirajući da će ostati na istoj liniji.

Dosadašnji napori znatno su smanjili dolaske u Europu u odnosu na migrantsku krizu 2015. i 2016., stoji u njihovu priopćenju.

Zemlje članice ne slažu se kako krenuti dalje

Podsjetili su na aktualne napore da se pojačaju vanjske granice Unije i osnaži suradnja s trećim zemljama kako bi se bolje upravljalo dolascima migranata.

Migracija je političko osjetljivo pitanje, a neki europski čelnici strahuju da bi moglo osnažiti populističke stranke uoči izbora za Europski parlament u svibnju iduće godine.

Osim toga, zemlje članice ne slažu se oko toga kako krenuti dalje, konkretno oko reforme europskog sustava azila.

Podjele postoje i oko planova o proširenju Frontexa. Dok je Europska komisija u rujnu predložila da se do 2020. znatno povećanja broj pripadnika, za 10.000, europski čelnici nedavno su priznali da će za to trebati više vremena.

Neke članice također su zabrinute da bi im Frontex mogao oduzeti suvereno pravo kontrole granica.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija zemlja predsjeda rotirajućim predsjedništvom EU-a, rekao je da su neke članice zabrinute zbog jačanja Frontexa, ali je naglasio da "ipak svi misle kako je to pravi put".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara