Žestoki prosvjedi protiv Orbana u Budimpešti, policiju prskaju suzavcem

Žestoki prosvjedi protiv Orbana u Budimpešti, policiju prskaju suzavcem
Screenshot: Euronews

BUDIMPEŠTU već drugu noć zaredom tresu žestoki prosvjedi protiv mađarskog premijera Viktora Orbana.

Prosvjedi su izbili jučer zbog zakona kojeg Orbanovi suparnici nazivaju "robovlasničkim zakonom", a večeras su se nastavili žestokim sukobima prosvjednika i policije, koja je u više navrata upotrijebila suzavac kako bi razbila prosvjede.

Prosvjednici nisu ostali dužni policiji, pa ih tako zasipaju bocama, jajima, kamenjem i petardama. Zanimljivo je da su neki prosvjednici ponijeli suzavac kojim prskaju policiju. Prilikom prosvjeda razbijen je i jedan prozor na zgradi mađarskog parlamenta.

Pogledajte snimku:

Sporni zakon dozvoljava poslodavcima da traže od radnika 400 prekovremenih sati godišnje, što je porast od 150 sati godišnje u odnosu na raniju regulativu. Za neke radnike to bi moglo značiti osam radnih sati tjedno više, odnosno cijeli radni dan.

"Orbane, idi dovraga"

Oko tri tisuće prosvjednika okupilo se oko budimpeštanskog parlamenta a potom je blokiralo promet na jednom od mostova preko Dunava uzvikujući "Prljavi Fidesz" i "Orbane idi dovraga".

"Došao sam pokazati srednji prst vladi", kazao je student Adam koji nije želio otkriti svoje prezime.

"Ovamo nas je dovelo nezadovoljstvo. Jedno je pitanje sudova, što je nova faza cementiranja njihove vlasti", kazao je Tamas Szabo (65) koji je došao s mađarskom zastavom. "Drugo je pljuska u lice radnicima".

Orban ima dvotrećinsku većinu u parlamentu

Stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana ima u parlamentu dvotrećinsku većinu.

Zakon, koji znatno povećava broj prekovremenih sati koje poslodavci mogu zatražiti, usvojen je sa 130 glasova "za" prema 52 "protiv" i jednim suzdržanim.

Problematičan i zakon o novim upravnim sudovima

Mađarski parlament u srijedu je usvojio i zakon, također jako kritiziran, kojim se uvode novi upravni sudovi.

Helsinški odbor ocijenio je da je riječ o "novoj ozbiljnoj prijetnji vladavini prava u Mađarskoj".

Skupine za zaštitu ljudskih prava smatraju da bi novi zakon mogao dovesti do političkog miješanja u pravosudna pitanja. Mađarska vlada odbacuje takve optužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara