May tražila od Merkel da joj pomogne odgoditi Brexit

May tražila od Merkel da joj pomogne odgoditi Brexit
Foto: Hina

PREMIJERKA Theresa May susrela se s Angelom Merkel, najsnažnijom čelnicom Europske unije, kako bi tražila pomoć za novu odgodu Brexita, dok su britanski ministri u Londonu pokušali prekinuti zastoj pregovorima s opozicijskom Laburističkom strankom.

Nakon više od tjedan dana od termina kada je Ujedinjena Kraljevina trebala napustiti EU, britanska premijerka pokušava dobiti potvrdu podijeljenog parlamenta za svoj prijedlog sporazuma o izlasku.

S malim izgledima za postizanje sporazuma, May se zaputila u Berlin kako bi zatražila podršku za drugu odgodu Brexita, s 12. travnja na 30. lipnja. May bi se nakon toga trebala susresti s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom.

May se susrela s Merkel u njezinom uredu, koji se nalazi nedaleko od Brandenburških vrata, mjesta s kojeg je Ronald Regan 1987. pozvao Mihaila Gorbačova da sruši Berlinski zid koji je odvajao zapadni i istočni dio grada od 1961.

"Čelnice su razgovarale o britanskom zahtjevu za produljenjem članka 50 do 30. lipnja, s mogućnošću ranijeg zatvaranja ako se sporazum postigne ranije", priopćio je ured britanske premijerke. "Čelnice su se složile oko važnosti omogućavanja britanskog uređenog povlačenja iz Europske unije", dodali su.

Merkel kaže da je moguća odgoda

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako smatra mogućim odgađanje Brexita do kraje ove ili do početka sljedeće godine, nakon susreta s britanskom premijerkom Theresom May u Berlinu.

Merkel je nakon susreta s predstavnicima njemačkih demokršćana u Bundestagu, koji je uslijedio nakon susreta s May, najavila kako će se na  izvanrednom summitu Europske unije u srijedu na temu Brexita govoriti o „fleksibilnom terminu“ izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara