Međunarodna konferencija o uključivanju GRAĐANA U PROCESE ODLUČIVANJA

Međunarodna konferencija o poticanju primjene europske prakse u uključivanju građana u procese odlučivanja na kojoj su sudjelovali predstavnici međunarodnih institucija i nevladinih udruga održana je danas u Zagrebu.

Osnovni je cilj konferencije je poticanje izgradnje odgovarajućih pravnih, institucionalnih i političkih okvira za uspješnije uključivanje građana u procese odlučivanja.

Konferenciju je organizirao Institut za međunarodne odnose, njemačka Zaklada Friedrich Ebert i Savjet hrvatske Vlade za razvoj civilnog društva.

Otvarajući konferenciju, potpredsjednik Vlade Ante Simonić ukazao je na potrebu daljnjeg jačanja dijaloga između Vlade i organizacija civilnog društva.

Rad nevladinih udruga država je ove godine pomogla sa 17 milijuna proračunskih kuna, a Vlada sve češće civilno društvo uključuju u procese donošenja političkih odluka, kazao je Simonić.

No, iako je civilni sektor u procesu odlučivanja zastupljeniji nego ranije to se i dalje ne provodi sustavno, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Simonić smatra da uzroke tomu ne treba tražiti samo u djelovanju državnih tijela, nego i u neorganiziranosti nevladinog sektora unutar kojeg bi trebalo pojačati suradnju kako bi postao "jači partner".

Po riječima pomoćnice ministra europskih integracija Višnje Samardžije upravo bi uvođenje europskih standarda u rad nevladinog sektora moglo pomoći njegovom jačanju i kvalitetnijem nastupanju prema državnim tijelima. Hrvatske bi se udruge, dodala je, u svom radu trebale još više povezati s civilnim sektorom iz Europske unije.

Tako bi se, prema europskom modelu, udruge prilagodile za uključivanje u procese donošenja odluka, za što su u Hrvatskoj već ostvareno zakonski preduvjeti, tvrdi Samardžija.

Na konferenciji su o stranim iskustvima u savjetovanju s građanima u procesu odlučivanja govorili utemeljitelj i direktor nizozemskog Instituta za socijalne inovacije Guido Enthoven i britanska stručnjakinja za pitanja organizacijskog razvoja nevladinog sektora i javne uprave Libby Cooper, koja je trenutno angažirana kao savjetnica hrvatske Vlade.

Predstavnik Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Enrique Aguado Asenjo govorio je o sudjelovanju građana u donošenju odluka Europske komisije.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara