Međunarodni dan volontera - čestitke i najavljene akcije

VOLONTERSKI rad iznimno je važan, volontirajući činimo dobro i nesebično pomažemo onima kojima je pomoć potrebna, a taj je rad ujedno i ´kralježnica´ nevladinih udruga, istaknuli su danas, na Međunarodni dan volontera, predstavnici vladinih institucija te nevladinih udruga na konferenciji za novinstvo u zgradi hrvatske Vlade.

Međunarodni dan volontera proglasila je Glavna skupština UN-a 1985., i od tada taj se dan obilježava svake godine 5. prosinca, uvijek posvećen nekoj određenoj temi.

Predstojnica vladina Ureda za udruge, Cvjetana Plavša-Matić, čestitajući svim volonterima, istaknula je na konferenciji da je ove godine Dan volonterizma u Hrvatskoj posvećen dvjema temama - zakonodavnoj i orijentaciji prema mladima.

Dodala je da su volonteri nezadovoljni jer smatraju da postojeći zakoni ne reguliraju volonterizam te predlažu donošenje posebnog zakona o volonterizmu.

Hrvatskim učenicima podijeljene su videokasete koje prikazuju deset volontera u različitim situacijama pružanja pomoći, uz popratni tekst o volonterizmu.

Plavša-Matić najavila je da će učenici danas na nastavi raspravljati o volonterizmu. Također je rekla da u Hrvatskoj velik broj ljudi dobrovoljno, besplatno i organizirano pomaže drugima - starijim, bolesnim i nemoćnim osobama, pridonosi zaštiti okoliša i životinja. Uz odrasle volontere aktivni su i volonteri djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstojnik vladina Savjeta za razvoj civilnog društva Goran Beus Richembergh rekao je da je neodgovarajući zakonski okvir jedan od prepreka i što u Hrvatskoj nije zaživjelo mecenarstvo i donatorstvo te se zauzeo za izmjenu i dopunu Zakona o zakladama i fundacijama.

Predsjednik nevladine udruge GONG Zvonimir Mataga napomenuo je da Hrvatska nije jedina država koja zaostaje u pravnoj regulativi volonterizma i nevladinog sektora jer je riječ o novom pravu - pravu neprofitnog sektora.

Naveo je da u Hrvatskoj ne postoji zakon koji uređuje volonterizam, te da jedino Zakon o radu u jednom članku govori o volonterizmu, ali se on odnosi isključivo na pripravnike kojima se omogućuje stručno stažiranje. Mataga se zauzeo da sudovi ili državna uprava omoguće volontiranje ili zakonom reguliraju volonterizam.

Novinarima je rečeno i da je ove godine oko 1000 nevladinih udruga predalo Vladi programe i traži financiranje iz proračuna te da će se početkom veljače, znati tko će to pravo i ostvariti.

Na novinarsko pitanje što je s najavljenim iseljavanjem Volonterskog centra Zagreb, do kraja godine iz Ulice Republike Austrije 19, Plavša-Matić je izjavila da ´taj problem upućuju na stanje u Gradu Zagrebu, vezano uz udruge šireg kruga djelovanja za razliku od lokalnih´, te da ´jako puno udruga ima sličnih problema jer u Zagrebu nedostaje sustavno rješenje´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara