Merkel pohvalila Ciprasa zbog dogovora o novom imenu Makedonije

Merkel pohvalila Ciprasa zbog dogovora o novom imenu Makedonije
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel pohvalila je, nakon dvosatnih razgovora u Ateni, "odlučno djelovanje" grčkoga premijera Aleksisa Ciprasa u pogledu rješavanja pitanja novoga imena Makedonije.

Njemačka kancelarka odala je priznanje Ciprasu za njegovu odlučnost u rješavanju toga trnovitog pitanja, nakon razgovora koji su održani u potpuno drukčijoj atmosferi od one tijekom njezina dva prethodna posjeta 2012. i 2014. godine.

Grčko-makedonski sporazum potpisan 17. lipnja 2018., potvrde li ga dva parlamenta, omogućit će Sjevernoj Makedoniji da postane članica NATO-a i EU-a, rekla je njemačka kancelarka. "Taj je sporazum svima u interesu, Makedoniji, Grčkoj i cijeloj Europi", naglasila je Merkel.

Tsipras: Bili smo jedna strana problema, a sad smo jedna strana rješenja

Cipras je, s druge strane, govorio o "uzornom sporazumu" koji će "donijeti stabilnost i rast u regiju". Grčka je, dodao je, bila jedna strana problema, a sad je postala jedna strana rješenja.

Makedonski parlament priprema se donijeti odluku o tome hoće li zemlja promijeniti ime u "Republika Sjeverna Makedonija", čime bi završio njezin spor s Grčkom. Glasovanje o četiri ustavna amandmana trebalo bi se održati prije konačnog roka 15. siječnja.

Izglasavanjem novoga imena završit će višemjesečna politička bitka u Makedoniji, a lopta će biti prebačena Ateni. Promjena imena neće se provesti ne prihvati li i grčki parlament sporazum koji su u proljeće postigli Zoran Zaev i Cipras.

Prosvjednici u Ateni nosili transparente protiv Merkel

Sporazum, koji bi trebao okončati spor koji traje više od trideset godina, podupiru EU i SAD jer bi trebao otvoriti put ulaska te zemlje u EU i NATO.

No u Grčkoj je grčko-makedonski sporazum izazvao burne rasprave i mogao bi ugroziti krhku većinu u grčkom parlamentu.

Tijekom boravka njemačke kancelarke u Ateni, u središtu grada dvjestotinjak prosvjednika, koji su se odazvali na poziv malih stranaka ljevice, nosilo je transparente na kojima je pisalo "Merkel, otiđi" i "Ne pristajemo na ucjenu Merkel o prespanskom sporazumu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara