Merkel se na Islandu sastaje s nordijskim čelnicima, tema su klimatske promjene

Merkel se na Islandu sastaje s nordijskim čelnicima, tema su klimatske promjene
Foto: EPA

KLIMATSKE promjene bit će ključna tema sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel s nordijskim čelnicima u Reykjaviku. 

Islandska premijerka Katrin Jakobsdottir priređuje radni ručak tijekom kojeg se očekuje da će Merkel razgovarati o klimatskoj politici i nizu međunarodnih tema s čelnicima vlada Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske.

Island trenutačno predsjeda Nordijskim vijećem ministara. Nordijski čelnici održavaju godišnje neformalne sastanke.

Merkel bi trebala posjetiti geotermalnu elektranu Hellisheidi. Island, koji je poznat po svojim vulkanima i geološkoj aktivnosti, koristi geotermalnu energiju za grijanje i proizvodnju struje. 

Smrt glečera

Island je u ovog vikenda službeno objavio prvu "smrt" glečera u toj zemlji tijekom ceremonije kojoj je nazočila i premijerka Jakobsdottir.

Okjokull - ili skraćeno Ok - izgubio je status glečera 2014. jer zbog otapanja tijekom 20. stoljeća više nije zadovoljavao kriterije za klasifikaciju u red glečera. To je prvi od stotina glečera koji se otapaju zbog klimatskih promjena.

Znanstvenici vide otapanje glečera kao jedan od brojnih znakova zatopljenja koje klimu na Zemlji dovodi do opasnih granica.

Na ploči je među ostalim napisano: "U idućih 200 godina očekuje se da će svi naši glavni glečeri ići istim ovim putem. Ovaj spomenik podižemo kako bi se vidjelo da mi znamo što se događa i što je potrebno učiniti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara