Mesić: Hrvatska surađuje s haaškim sudom

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić komentirajući danas najave glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte kako će zbog nesuradnje tražiti od Europske unije da pojača pritisak na Hrvatsku izjavio je danas u Karlovcu da Hrvatska surađuje s Haaškim sudom te da pritisak na nju nikad nije ni prestao.

Predsjednik je, odgovarajući na novinarski upit za današnjeg posjeta Karlovcu rekao da ne zna kojim bi većim pritiscima Hrvatska mogla biti izvrgnuta s obzirom na to da surađuje s Haaškim sudom te da ne zna na što je glavna haaška tužiteljica mislila.

´Jedan general brani se sa slobode (Rahim Ademi), drugi je u bolnici (Janko Bobetko), i to više nije stvar državnih tijela, nego liječnika, može li on odgovarati na sudska pitanja, a za četiri će se mjeseca ponovno utvrditi njegovo zdravstveno stanje, dok je jedan general (Ante Gotovina) u bijegu´, rekao je predsjednik Mesić. Dodao je da bi problem bio riješen ´kad bi vlast znala gdje se on nalazi´.

´Uporno tvrdim da je general Gotovina žrtva svojih savjetnika koji ne žele dobro ni njemu ni Hrvatskoj. Kakva god bila, vlast u Hrvatskoj mora postupiti po pravilima Haaškog suda. Politizacija ´slučaja Gotovina´ šteti svima, a najviše njemu samu i njegovoj obitelji´, rekao je Mesić.

U vezi sa slovenskim reakcijama na njegovu zamisao o proširenju hrvatskoga gospodarskog pojasa na Jadranu Mesić je rekao kako su ga Slovenci vjerojatno krivo preveli jer je to i za njih jedinstvena prilika da se to pitanje skine s dnevnog reda kako više ne bi opterećivalo odnose dviju država.

Ako Hrvatska i Italija proglase gospodarski pojas, moći ćemo nadzirati tankere koji će ploviti Jadranom, koristiti se svojim lukama tako da ih potpuno nadziremo radi zaštite mora, ali i riješiti pitanje sa Slovenijom koja bi dobila neškodljiv prolaz do Otranta, izlaza iz Jadranskog mora, što im sigurno gospodarski i politički odgovara, ustvrdio je Mesić.

´Ne znam u čemu bi bili prikraćeni. Sve ono što su tražili, izlaz na otvoreno more, dobivaju i ne vidim razloga da se to problematizira´, dodao je.

Izvijestio je i da ga je srbijansko-crnogorski ministar vanjskih poslova Goran Svilanović pozvao da posjeti Beograd na konferenciji na kojoj bi trebali sudjelovati predstavnici više država (Rumunjske, Grčke, Bugarske, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Hrvatske). ´To je multilaterala i mi ćemo na njoj nazočiti bez obzira na to u kojoj se državi održava´, rekao je Mesić.

U osvrtu na samoubojstvo ročnika u koprivničkoj vojarni i tvrdnjama o navodnu zlostavljanju ročnika u Hrvatskoj vojsci predsjednik Mesić je rekao da je velika tragedija što se mladi čovjek ubio. ´To se događa, no utvrdit će se o čemu je točno riječ. Ako se dokaže ičija odgovornost, on će odgovarati´, dodao je.

Predsjednik je također rekao da nema nijednog dokaza o zlostavljanju ročnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara