Mesić o isprikama u Beogradu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić pozdravio je ispriku koju je u srijedu tijekom njegova posjeta Beogradu uputio predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, te je dodao da smatra kako se i on treba ispričati, "ako ništa drugo, onda zbog zločina u Paulin Dvoru".

"Prihvatio sam Marovićevu ispriku i ispričao sam se", rekao je hrvatski predsjednik u kraćem razgovoru s hrvatskim novinarima u Beogradu. Mesić je rekao da ako netko smatra da se nije trebao ispričati, neka se sjeti zločina u Paulin Dvoru pokraj Osijeka, u kojem je ubijeno 18 Srba i jedan Mađar. "Tamo su pobijeni civili koji su bili pod našom zaštitom, stražari su ih čuvali da im se nešto ne dogodi", rekao je Mesić. "Ako sve drugo isključimo, to je jedan od razloga za ispriku", dodao je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Marović je na konferenciji za novinare nakon razgovora s Mesićem rekao da se ispričava za "sva zla koja je bilo koji građanin Srbije i Crne Gore učinio bilo kome u Hrvatskoj". Mesić je nakon toga kazao da se ispričava "svima onima kojima su građani Hrvatske nanijeli bol ili štetu, radeći protivno zakona i zloupotrijebivši svoju poziciju".

Odgovarajući na novinarsko pitanje o pisanju tjednika Globus, koji je objavio da je glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte nezadovoljna Mesićevim postupanjem u slučaju optuženog hrvatskog generala Ante Gotovine, Mesić je rekao da "nije pročitao članak, te da ne zna što mu spočitava Del Ponte".

"Ja sam htio pomoći da se neke okolnosti razjasne. To mi ne bi palo napamet da Gotovina nije u jednom intervjuu rekao da priznaje instituciju Haaškog suda, da priznaje hrvatske institucije i da mu bivša vlast nije dozvolila da kontaktira s haaškim istražiteljima", rekao je Mesić. "Ja sam samo rekao omogućite mu da razgovara", zaključio je Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara