Mesić: Postojanje Hrvatske zahvaljujemo NOB-u

PRILIKOM svečanosti obilježavanja 65. obljetnice osnutka I. korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, predsjednik Stjepan Mesić je rekao kako bi "Hrvatska, da nije bilo NOB-a, bila samo povijesna činjenica kao Tračani, Iliri i Kelti".

Predsjednik je istaknuo kako je "počašćen što može biti pokrovitelj svečanosti koja slavi formiranje jedinice koja je bila prekretnica u narodnooslobodilačkom ratu, jer je razbuktala antifašističku borbu i dovela do pobjede i slobode", a pozvao je i na podupiranje približavanja Europskoj uniji - "klubu antifašističke udružene Europe, gdje nema sramotnog osvajanja tuđeg teritorija i gdje su granice otvorene".

"Da nije bilo NOB-a, da nismo bili na strani pobjedničke koalicije, Hrvatska bi bila samo povijesna činjenica kao Tračani, Iliri i Kelti. Suprotno tome, činjenica da su partizanske jedinice činili i Srbi i Hrvati te da su nacionalne manjine imale svoje jedinice, i to talijanske, češke, mađarske, njemačke i druge, govori da je NOB bio općenarodni pokret, predvođen komunistima, na čelu s Josipom Brozom Titom. Činjenica je da je bilo i pojedinačnih zločina u sklopu NOB-a, no to je kao kada bi netko zbog pojedinačnih zločina, kojih je bilo na našoj strani u Domovinskom ratu, tvrdio da je otpor agresiji bio zločin, a to jednostavno nije istina", smatra predsjednik Mesić, koji je, inače, podupro prijedlog o tome da se prava boraca iz Drugoga svjetskog rata izjednače s pravima branitelja u Domovinskom ratu.

"Fašistički pokret je, i kao ideja i kroz izvedbu, zločin od prvog do posljednjeg dana", rekao je predsjednik, dodavši kako je "antifašizam čist" te kako "falsifikatori NOB prikazuju kao borbu koja je trebala dovesti neku tuđinsku vlast", dok je NDH Ante Pavelića "kvislinška tvorevina", koja nije bila "niti nezavisna, niti hrvatska, niti država".

I.M.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara