Mesić: Saborska rasprava o HRT-u opasna za Hrvatsku

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić danas je opasnom za unutarnji razvoj te sliku koju o Hrvatskoj dobivaju Europa i svijet ocijenio nedavnu saborsku raspravu o HRT-u, a posebno "neljudsko i lešinarsko iskorištavanje osobne tragedije čovjeka koji je podigao ruku na sebe, samo kako bi se ušutkalo jednog novinara i njegovu emisiju (Latinica)".

"U toj prljavoj raboti sudjelovali su ljudi iz politike, ali i medija, a najporaznije je da je u tome dvodnevnom raspravom sudjelovao i Hrvatski sabor, gdje nitko nije analizirao podatke i činjenice iz emisije, već se parolama, figurativno rečeno, tražila sječa glava", izjavio je predsjednik Mesić na okruglom stolu "Sloboda medija u Hrvatskoj danas" koju je na Pravnom fakultetu organizirao Centar za demokraciju i pravo "Miko Tripalo".

Naglasio je kako je u razvijenim demokracijama nemoguće da parlament raspravlja o jednoj emisiji, kao i da u najvišem zakonodavnom tijelu sjede pojedinci "koji slijede naloge svojih stranaka i svoje instinkte i traže podvođenje medija pod stranačku mašineriju".

"Znam da se sve ovo što govorim nekima neće sviđati jer im se istina u pravilu nikada ne sviđa, istina ih najviše boli. Takvi su najveći neprijatelji demokracije i najveća prepreka ulasku Hrvatske u EU", kazao je Mesić.

Izrazio je nezadovoljstvo stanjem u hrvatskim medijima, poglavito stoga što najvažnija više nije istinita i objektivna informacija već proizvod koji se na tržištu može dobro prodati.

Osim toga, dodao je, politika nerijetko koristi medije kao sredstvo za osvajanje ili zadržavanje vlasti, "spremna je tolerirati površne i zaglupljujuće medije, pa i povesti pravi rat protiv medija koji se usude prijeći u opasno područje istine".

"Naša je demokracija zato manjkava i ne može se uspješno razvijati kako bi trebala", rekao je Mesić.

Slične stavove iznio je i novinar Vjesnika Tihomir Ponoš, koji međunarodnim skandalom, osim saborske rasprave o HRT-u, drži i to što je kleveta i dalje u Kaznenom zakonu temeljem čega je Predrag Matvejević osuđen na uvjetni zatvor.

Da bi mediji trebali podići standarde novinarske etike i oduprijeti se moći kapitala smatra i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić, ali i ističe da bez novca nema medija, da istina košta.

Nakon jednosatne rasprave, čelnici Centra "Miko Tripalo" Josip Kregar i Vesna Pusić uručili su istaknutom novinaru i publicistu Božidaru Novaku nagradu "Miko Tripalo" za doprinos razvoju demokracije i slobode medija.

Zahvalivši se na priznanju, Novak je poručio da se novinari, danas više nego ikada, moraju držati profesionalne etike i upozoravati društvo kada ide pogrešnim smjerom, te se oslanjati na građanske slobode, a ne ovisiti o kapitalu i profitu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara