Mikulić: HDZ neće podržati GUP ako se ne prihvate naši amandmani

Mikulić: HDZ neće podržati GUP ako se ne prihvate naši amandmani
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

PREDSJEDNIK zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u ponedjeljak je, nedugo nakon što je gradonačelnik Milan Bandić u Gradskoj skupštini odbio svih 11 HDZ-ovih amandmana na izmjene GUP-a, ponovio kako u HDZ-u očekuju da se ti amandmani usvoje jer u suprotnom njegovi zastupnici neće podržati GUP.

"HDZ će ostati pri svojim amandmanima. To je konstruktivan prijedlog i ne vidim nijedan razlog da se amandmani ne usvoje. Amandmani su zasnovani na zakonu, sve ono što je za dobrobit razvoja Grada Zagreba, i očekujemo da se ti amandmani usvoje. U suprotnom zastupnici HDZ-a jednostavno ne mogu podržati prijedlog GUP-a zato što bez ovih amandmana nije na onoj razini na kojoj bi trebao biti", izjavio je Mikulić.

>> Nakon Bandićeva obraćanja prekinuta sjednica o GUP-u, nastavlja se sutra

Novinari su ga u zagrebačkoj Dubravi, gdje HDZ slavi 30. obljetnicu tog gradskog ogranka, pitali i je li predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković od tamo zvao predsjednika Gradske skupštine i zatražio prekid skupštinske sjednice do sutra, na što je Mikulić odgovorio kako je sjedio uz Plenkovića i nije primijetio da je zvao Prgometa.

Na vijest da je Bandić pismenim putem obavijestio zastupnike da neće prihvatiti HDZ-ove amandmane na GUP kazao je kako je to "proceduralna priča".

"Onog trena kada završi rasprava o amandmanima, tada se kreće u proceduru glasanja o svakom amandmanu pojedinačno i glasaju zastupnici. Nema tu pismeno - nepismeno. Kada će biti glasanje, to ćete morati pitati predsjednika Skupštine", rekao je Mikulić. 

Upitan hoće li sve ovo dovesti do kraja suradnje između Bandića i HDZ-a, odgovorio je kako koalicijski partneri na jednoj točki ne trebaju raskidati ili dogovarati koaliciju.

"Imamo točaka gdje se slažemo i točaka gdje se ne slažemo, a sve je za dobrobit i razvoj Grada Zagreba", zaključio je Mikulić. 

Ilijaš: HDZ ostaje pri svojim amandmanima o GUP-u

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš izjavio je u ponedjeljak da HDZ, unatoč tome što je zagrebački gradonačelnik odbio njihovih preostalih 11 amandmana na Generalni urbanistički plan Zagreba, oni ostaju pri svojim amandmanima jer su, kako je rekao, doneseni u skladu sa statutom i poslovnikom.

"Zaprimili smo zaključak u kojem je navedeno da naši amandmani nisu prošli određenu proceduru. Kad bi tome bilo tako, onda svi amandmani ne bi imali smisla, oni se mogu podnijeti do zaključenja rasprave. Mi ostajemo pri svojim amandmanima, oni su doneseni u skladu sa statutom i poslovnikom", rekao je Ilijaš novinarima u pauzi sjednice Gradske skupštine.

Ponovio je i da će njihova podrška GUP-u ovisiti o tome kako će proći njihovi amandmani. Ako ih podrže Bandićevi zastupnici, onda će i oni podržati GUP. U protivnom ga neće podržati, što su istaknuli i ranije.

"Ostajemo pri svojim amandmanima i to je naš konačni stav. Što se tiče drugih opcija koje uključuju povlačenje GUP-a sa sjednice, do toga može doći, to je stvar svakog kluba. Ali to morate pitati njih, naš je stav poznat", rekao je Ilijaš.

Tvrdi i da ih nitko iz vrha stranke nije nazvao ili im dao upute kako bi trebali glasati u slučaju da amandmani budu odbijeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara