Milan Babić priznao krivnju

BIVŠI čelnik pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milan Babić, u utorak je pred Haškim sudom (ICTY) priznao krivnju za progon Hrvata i drugih nesrba s okupiranih područja 199192. kao zločin protiv čovječnosti i za suučesništvo u "udruženom zločinačkom pothvatu", čiji je cilj bila okupacija i etničko čišćenje jedne trećine teritorija Hrvatske radi njegovog pripajanja novoj srpskoj državi.

"Kriv sam", rekao je Babić na pitanje suca osjeća li se krivim prema prvoj točki optužnice.

Tereti ga se po individualnoj odgovornosti za progon na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi i suučesništvo u udruženom zločinačkom pothvatu srpskog državnog vrha na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

Babić, predsjednik skupštine te kasnije predsjednik i premijer tzv. Republike Srpske Krajine u razdoblju 1991-95., priznao je krivnju na temelju sporazuma s tužiteljstvom od 22. siječnja.

Tužiteljstvo je zauzvrat odbacilo optužbe kojima se Babić tereti za ubojstva, okrutno postupanje, razaranje sela, vjerskih i civilnih objekata i predožilo kaznu do 11 godina zatvora. Babić se obvezao na suradnju s tužiteljstvom i svjedočenje u drugim predmetima.

Optužen je za "istrebljenje ili ubojstva više stotina hrvatskih i drugih nesrpskih civila, zatočenje i zatvaranje više stotina civila, deportacije ili prisilno preseljenje više tisuća civila te hotimično razaranje domova, druge imovine te obrazovnih, vjerskih, kulturnih i drugih civilnih objekata".

Suučesništvo u "udruženom zločinačkom pothvatu" je inkriminacija dodana prvoj točki optužnice sukladno sporazumu s tužiteljstvom.

Raspravno vijeće je na sjednici obznanilo da je odbilo prvu verziju sporazuma o krivnji od 12. siječnja, ocjenivši da je Babićeva krivnja opisana u puno blažoj formi od one u optužnici. Vijeće je priopćilo da još uvijek nije odlučilo hoće li prihvatiti novu verziju sporazuma o čemu će strane naknadno izvijestiti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U činjeničnoj osnovi sporazuma o krivnji, uz navode o odgovornosti Babića za zločine počinjene u borbi za "zapadne granice nove srpske države", provlači se ocjena da "on nije podržavao metode i zločinačko ponašanje Milana Martića i njegove paralelne strukture vlasti te da je pokušavao preuzeti kontrolu nad tim strukturama".

Tužiteljica Hildegard Uertz-Retzlaff je kazala kako istraga i brojni dokumenti dokazuju da se Babić protivio nasilju nad civilima i da nije znao detalje zločina u hrvatskim selima.

Sudac Amin el Mahdi izrazio je sumnju u tumačenje da je "Babić imao drugačije namjere ali je i dalje surađivao s Martićem".

U dodatnoj izjavi Babić je izrazio "sramotu i duboko kajanje" zbog zločina u kojima je sudjelovao, pozvao Srbe na suočavanje s istinom a "braću Hrvate" da im oproste u interesu budućeg suživota.

"Izlazim pred ovaj sud s dubokim osjećajem sramote i kajanja. Nevini ljudi su proganjani, izbacivani iz kuća i ubijani", rekao je Babić. Izrazio je nadu da "iznoseći istinu, priznavanjem krivnje i izražavanjem kajanja može biti primjer onima koji još pogrešno vjeruju da takvi nečovječni postupci mogu ikada biti opravdani".

"Samo istina može dati mogućnost srpskom narodu da se rastereti kolektivne sramote", kazao je. "Molim moju braću Hrvate da oproste svojoj braći Srbima. Preklinjem moj srpski narod da ostavi prošlost iza sebe i okrene se budućnosti gdje će dobro, suosjećanje i pravda na neki način olakšati rezultat zla u kojem sam i sam učestvovao", rekao je Babić.

Na kraju izjave je pozvao na "međusobno razumijevanje i povjerenje" radi života u miru i boljitka za buduće naraštaje .

Babić je prošle godine bio značajan "upućeni" svjedok optužbe na suđenju Miloševiću. Njegovo današnje priznanje krivnje značajen je doprinos naporima tužiteljstva da dokaže navode iz Miloševićeve optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, jer je prvi sudionik "udruženog zločinačkog pothvata" u Hrvatskoj koji je to učinio.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara