Ministarstvo naredilo školama da suspendiraju profesora optuženog za pedofiliju

Ministarstvo naredilo školama da suspendiraju profesora optuženog za pedofiliju

Screenshot RTL

MINISTARSTVO znanosti i obrazovanja pozvalo je škole u kojima je zaposlen profesor optužen za pedofiliju da ga udalje s posla.

Podsjetimo, protiv profesora iz Bjelovarsko-bilogorske županije na šibenskom sudu potvrđena je optužnica za spolno zlostavljanje dvoje djece mlađe od 15 godina. Isti profesor predaje u čak četiri škole u toj županiji, a ne tri, kako se dosad mislilo.

>> Otkrivamo detalje o profesoru optuženom za pedofiliju koji radi u čak 4 škole. Zlostavljao je vlastitu djecu

>> Javio se profesor optužen za pedofiliju: Možete misliti kako se ja osjećam

"Udaljenje radnika"


Ministarstvo znanosti i obrazovanja od Gimnazije Daruvar zaprimilo je potvrdu Državnog odvjetništva da je protiv navedenog profesora pokrenut kazneni postupak te je sukladno dobivenim informacijama, žurno obavijestilo preostale poslodavce, škole u kojima je navedeni profesor zaposlen, da postupe sukladno Zakonu.

S obzirom na to da je riječ o kaznenom postupku radi optužbe za kazneno djelo koje je člankom 106. stavkom 1. i 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano kao zapreka za rad u školskoj ustanovi, Ministarstvo je pozvalo škole da žurno postupe u skladu s obvezom iz članka 106. stavka 5. istog Zakona, kojim je propisana obveza udaljenja takvog radnika od obavljanja poslova.

Index je o ovom slučaju pisao i ranije, kad spomenuti profesor nije dao suglasnost teško bolesnom sinu da ide na liječenje, a protiv njega je krajem 2016. podignuta optužnica koja je sad i potvrđena.

Profesor je osumnjičen da je spolno zlostavljao svoje dvoje maloljetne djece.

Inspekcijski nadzor

Inače, ministrica Blaženka Divjak rekla je da je odmah po primitku prijave protiv profesora istu proslijedila inspekciji od koje je zatražila da se provede inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile činjenice.

"Naravno, škola jednako tako može postupiti suspenzijom ako je podignuta kaznena prijava. Očito se dogodila situacija gdje se u nekom intervalu, s obzirom na dokumentaciju koja je trebala biti predana na sam natječajni postupak, dogodilo podizanje optužnice. Ako je, to tek treba utvrditi. I zbog tog 'pravnog vakuuma', dokumenti koji su bili predani u školu očito su bili takvi da tu nije bilo problema. Sada ćemo reagirati promptno i, kao što sam kazala, Ministarstvo čim je zaprimilo tu prijavu, odmah je zatražilo inspekcijski nadzor. Inspekcija je izašla na teren i čim dobijemo argumente, nalaze, javno ćemo ih obznaniti", rekla je ministrica Divjak za Index.

Bez odgovora

Predsjednica Udruge Lavice Anita Papa koja se bori protiv pedofila, u razgovoru za Index rekla je da ovaj slučaj prati otpočetka te da on traje već godinama.

"Javili su mi da se vratio raditi u školu. Ima već jednu presudu za obiteljsko nasilje i u to vrijeme je radio kao ravnatelj u jednoj školi. Tada ga nisu maknuli, no doznala sam kako zadnjih mjesec i pol radi u nekoliko škola na zamjenama. O tome sam odmah obavijestila Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao i Ured župana Bjelovarsko-bilogorske županije budući da taj profesor, koji sad ima potvrđenu optužnicu za spolno zlostavljanje djece, radi na tri škole koje se nalaze na bjelovarskom i daruvarskom području", rekla je za Index Anita Papa.

Kazala je da je prijavu poslala 8. svibnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara