Ministrica Antunović letjela u MIG-u 21

MINISTARSTVO obrane predalo je jučer Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu dva MIG-a 21 UM koji su prije nekoliko dan stigli s remonta i modernizacije u Rumunjskoj. Ministrica Željka Antunović testirala je jedan obnovljeni MIG.

 

U zrakoplovnoj bazi Pleso jučer su HRZ-u predana dva obnovljena MIG-a, iz skupine od 12 MIG-ova koji se od prošle godine nalaze na remontu u rumunjskoj tvrtki Aerostar. Uskoro bi u Hrvatsku trebala stići preostala dva MIG-a 21 UM. Obnovljeni borbeni zrakoplovi trebali bi stići u lipnju, a cijeli posao vrijedan 8,23 milijuna dolara bit će okončan u kolovozu.

 

Ministrica Antunović prva je žena u povijesti HRZ-a koje je letjela u nadzvočnom MIG-u 21. Nakon što su službeno demonstrirani obnovljeni MIG-ovi, časnici zrakoplovne baze ponudili su ministrici da poleti u MIG-u. Budući da je prethodno obavila liječnički pregled, prihvatila je ponudu.

 

 

Antunović je u društvu pilota bojnika Ivice Ivandića letjela 40 minuta na ruti Virovitica – Pakrac – Nova Gradiška i natrag, na visini od 150 do 500 metara, uz brzinu od 800 do 1100 km na sat.

 

Nakon leta ministrica je, iako pomalo blijeda u licu, novinarima rekla kako se osjeća odlično.

 

"Glasine o ukidanju vojne pomoći SAD-a"

 

 Antunović nije danas željela posebno komentirati medijske najave da bi SAD mogle Hrvatskoj ukinuti vojnu pomoć od 19 milijuna dolara, ako do 1. srpnja ne potpiše ugovor o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu.


"Nemam što posebno komentirati, nije ovo ni prvi niti zadnji puta da u Hrvatsku dolaze glasine o mogućem ukidanju vojne pomoći", izjavila je Antunović.

Hrvatski mediji objavili su da je američki veleposlanik u Zagrebu Lawrence Rossin najavio mogućnost uskraćivanja vojne pomoći ako Hrvatska odbije potpisati s SAD-om ugovor o neizručivanju američkih državljana.

Antunović je ocijenila da Hrvatska dobro surađuje s SAD-om u dijelu koji se odnosi na vojnu pomoć i ostale vidove partnerstva.

"Ono što to eventualno dovodi u pitanje su politička pitanja i odnosi između Hrvatske i SAD-a", rekla je Antunović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara