Miro Cerar ide u Washington kako bi popravio odnose SAD-a i Slovenije

Miro Cerar ide u Washington kako bi popravio odnose SAD-a i Slovenije
Foto: Hina/EPA

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Miro Cerar u petak će se u Washingtonu sastati s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, objavilo je danas slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a to se ocjenjuje misijom popravljanja donekle zanemarenih višegodišnjih odnosa sa SAD-om.  

To će biti prvi posjet nekog šefa slovenske diplomacije nakon što se u srpnju  2010. u State Departmentu tadašnji slovenski ministar Samuel Žbogar sastao s bivšom državnom tajnicom Hillary Clinton.

Kako navodi Slovenska tiskovna agencija STA, odnosi Slovenije i SAD-a po službenim su ocjenama Ljubljane "tradicionalno dobri i partnerski", no kontakti na visokoj razini već niz godina su vrlo rijetki, pa i sadašnja vlada Marjana Šarca, kao i prijašnja koju je vodio Cerar, želi osnažiti odnose.

Cerarova vlada kritizirana zbog "proruske linije" u vanjskoj politici

Prijašnja Cerarova vlada doživljavala je od oporbe kritike zbog "zanemarivanja" odnosa sa SAD-om i onoga što se na području njene vanjske politike kod oporbe označavalo kao "proruska" linija, što je zastupao tadašnji ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji je kao predsjedatelj slovensko-ruskog povjerenstva za gospodarsku i znanstvenu suradnju često posjećivao Moskvu.

Pred kraj mandata prijašnje vlade Cerar je zbog toga višekratno naglašavao potrebu "uravnoteženja" vanjske politike i bližih kontakata s Washingtonom, iako je istodobno bio razočaran "neutralnim" stavom Washingtona u hrvatsko-slovenskom sporu oko arbitraže, na čijoj implementaciji je njegova vlada nepopustljivo inzistirala.

Roman Kirn, bivši slovenski veleposlanik u SAD-u i sadašnji savjetnik za vanjsku politiku u kabinetu premijera Marjana Šarca, proteklog je tjedna, u razgovoru za "Delo", kazao da mu je ponekad bila nerazumljiva apriorna "antiamerička" pozicija koja se osjeća i dominira u slovenskim medijima, ali je potvrdio da će i nova vlada inzistirati na implementaciji arbitražne presude, a ne na političkom posredovanju nekog od jakih aktera u međunarodnoj politici, pa ni SAD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara