Mjanmar tvrdi da je spreman na povratak protjeranih muslimana

Mjanmar tvrdi da je spreman na povratak protjeranih muslimana
Foto: FaH/EPA

MJANMARSKA vlada je u nedjelju izjavila da je spremna na povratak Rohindža i ocijenila da će Bangladeš biti odgovoran u slučaju kašnjenja povratka članova muslimanske manjine u Mjanmar, planiranog za 15. studenoga.

"Mi smo spremni", rekao je ministar socijalnih poslova Win Myat Aye na konferenciji za novinare.

Bangladeš mora osigurati poštovanje rokova te da su svi povratnici dragovoljni, dodao je.

Jedan dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Bangladeša je rekao da Visoko povjereništvo za izbjeglice (HCR) mora ocijeniti da se radi o dragovoljnim povratnicima.

720 tisuća muslimana pobjeglo u strahu od vojske i budističkih milicija

''Vlada Bangladeša nas je službeno tražila da procijenimo dragovoljnost povratnika'', rekao je glasnogovornik HCR-a Firas Al-Khateeb i dodao da još nisu završili taj proces.

Nakon nekoliko kašnjenja, Mjanmar i Bangladeš su razradili smjernice koje u prvoj fazi predviđaju povratak 2251 Rohindža od 15. studenoga, po 150 osoba dnevno.

Od kolovoza 2017. iz Mjanmara je u strahu od vojske i budističkih milicija pobjeglo više od 720.000 pripadnika te muslimanske manjine u većinski budističkoj zemlji.

Plan povratka brine nevladine organizacije. U petak su 42 NGO-a, među kojima Oxfam, Save the Children i Handicap International, uputila poziv protiv tog plana i istaknula da Rohindže užasava ideja povratka u Mjanmar.

Boje se progona

Oni strahuju da će biti izolirani u logorima u državi Rakhine, gdje je njih 120.000 već bilo boravilo u izrazito lošim uvjetima.

Oni se boje progona i odbijaju se vratiti bez jamstava sigurnosti. Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za Mjanmar Yanghee Lee je početkom studenoga ocijenila da Rohindžama i dalje prijeti opasnost progona.

Rohindže također traže od mjanmarskih vlasti dobivanje državljanstva. Vojna hunta koja je dugo na vlasti oduzela im je državljanstvo 1982. i tako ih učinila građanima drugog reda, lišavajući ih obrazovanja i liječenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara