Mladen Markač postao počasni građanin Konavala

Mladen Markač postao počasni građanin Konavala

Screenshot: YouTube

SVEČANOM sjednicom konavoskog Općinskog vijeća, na kojoj je umirovljeni general Mladen Markač postao počasnim građaninom, u Konavlima je obilježen Dan Općine i 23 godine od njezina oslobođenja.

Umirovljeni general pukovnik Mladen Markač se prilikom primanja priznanja Općine Konavle prisjetio svojih suboraca, svih branitelja i policije, bez čijeg doprinosa, istaknuo je, ne bi bilo ni slobodne Hrvatske.

Istaknuo je kako je Općina Konavle jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj. ''Ova općina je povezala onu strategiju našeg državnog Sabora koja je davno rekla povežimo plave i zelene dijelove Hrvatske. Vi ste to  uspjeli i to je dokaz da se može dobro raditi i da treba dobro razmisliti danas treba li ukidati općine'', rekao je Markač.

Istaknuo je da ovo priznanje njemu dokazuje kako ljudi koji su dali život za slobodnu Hrvatsku nisu zaboravljeni te dodao kako se zaboravom branitelja zaboravlja povijest neovisne Hrvatske.

Prisjetio se i vremena kada je optužen za ratni zločin pred Međunarodnim sudom u Haagu.  ''Nakon što smo oružjem stvorili slobodnu Hrvatsku, brojni zločesti ljudi, pa čak i iz Hrvatske, počeli su raditi protiv njezine slobode. Blatili su njezin ugled i nas kao njezinu oružanu silu. Rekli su nam da će nas suditi pred Međunarodnim sudom, a mi smo dobrovoljno otišli u Haag jer ništa nismo zgriješili'', rekao je Markač.

Načelnik općine Konavle Luka Korda istaknuo je kako je obnova Konavala počela 1993., a danas svaka kuća u općini ima tekuću vodu.

''Nijedna kuća u Konavlima nije bez vode. Nije to lako napraviti na 209 kilometara četvornih. Sve što smo obećali smo i ispunili, završili smo brojne projekte. U 2005. godini u našim vrtićima bilo je 250 djece, danas ih je 470. Pa zar to nije najveća sreća? Ja zato poručujem svima onima koji govore o ukidanju općina da to ne rade jer su one duša malih mjesta'', rekao je Korda.

Nagradu općine Konavle za životno djelo dobio je akademik Davorin Rudolf, a zahvalnicu Općine Konavle MNK Jadran Ljuta.

Na svečanu sjednicu su došli i Ante Deur kao posebni izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, predsjednik Udruge Specijalne policije Josip Klemm RH, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, te načelnici i predstavnici okolnih općina i gradova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara