MUP o utvrđivanju propusta kod raspisivanja tjeralice u "slučaju Lora"

MUP o utvrđivanju propusta kod raspisivanja tjeralice u "slučaju Lora"
MINISTARSTVO unutarnjih poslova (MUP) danas je izvijestilo da je do propusta kod raspisivanja tjeralice u "slučaju Lora" došlo zbog nepravovremenog reagiranja djelatnika Pisarnice i Odjela općeg kriminaliteta Policijske uprave splitskodalmatinske.

Izvidima je nedvojbeno utvrđeno da odgovorne osobe u Pisarnici i u Odjelu općeg kriminaliteta nisu pravovremeno reagirale u organizaciji službe iz njihovog djelokruga rada, što predstavlja njihovu disciplinsku odgovornost, stoji u priopćenju glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna.

Mehun pojašnjava da je djelatnik Pisarnice spornu pošiljku zaprimio 21. listopada oko 9 sati bez oznake "žurno", no bez obzira na nepostojanje oznake žurnosti na pošiljci, državni službenik je propustio organizirati službu tako da sve zaprimljene pošiljke što prije riješi s obzirom na nadolazeće dane vikenda. Zbog toga je, ističe se u priopćenju, pošta pristigla 21. listopada dostavljena neotvorena tek u ponedjeljak, 25 .listopada.

Isto tako odgovorna osoba, odnosno policajac Odjela općeg kriminaliteta nije pravovremeno reagirala. "Naime, on je znao da je pošiljka s Nalogom za izdavanje tjeralice, čiju je dostavu već neko vrijeme očekivao, pristigla u Policijsku upravu. Usprkos tome, tjeralice su raspisane tek idućeg dana, 26. listopada", stoji u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U MUP-u naglašavaju da ovaj propust ni u kom slučaju nije operativno utjecao na konkretan slučaj. Dodaju da je dovedbeni nalog za osumnjičene u "slučaju Lora" od 11. listopada bio profesionalno odrađen i rezultirao dovođenjem u Županijski zatvor trojice od osmorice osumnjičenih.

"Potraga za ostalim osumnjičenicima organizirana je u još nekoliko navrata, a zatim su 13. listopada o potrazi obaviještene sve Policijske uprave te su poduzete dodatne mjere traganja na području cijele Hrvatske, uključujući i granične prijelaze", ističu u MUP-u.

No, kako policijske mjere nisu rezultirale uspjehom splitski Županijski sud izdao je Nalog za izdavanje tjeralice Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

"Jasno je vidljivo da je i znatno prije raspisivanja tjeralice policija poduzela uobičajene, pa čak i dodatne mjere traganja na području cijele države. Stoga, ne može biti govora o pogodovanju bijegu osumnjičenika, kako je to bilo u nekim medijima zlonamjerno insinuirano", ističe se u priopćenju MUP-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara