Na Odboru za Ustav samo dvojica zastupnika - Boras i Arlović

Na Odboru za Ustav samo dvojica zastupnika - Boras i Arlović

NEDOSTATAK kvoruma spriječio je danas saborski Odbor za Ustav i Poslovnik da se, kao matični, očituje o prijedlogu novog zakona o državnoj službi.

Na sjednicu Odbora, uz predsjednika Dražena Bošnjakovića, došla su tri vanjska člana i samo dva zastupnika - Florijan Boras (HDZ) i Mato Arlović (SDP).

Spomenutim se zakonom, inače, predlaže reforma hrvatskog službeničkog sustava, otvara prostor za depolitizaciju i profesionalizaciju same službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konkretno to znači, tumače Vladini predstavnici, da bi novi zakon trebao maksimalno smanjiti utjecaj politike na državnu službu, postrožiti uvjete za ulazak u nju, obvezati državne službenike na trajno usavršavanje.

Neizravno, zakon bi sadašnji broj državnih dužnosnika smanjio za stotinjak, naime, iz tog, u rang državnih službenika prešli bi, primjerice pomoćnici ministara, predstojnici Vladinih ureda, zamjenici i pomoćnici ravnatelja državnih upravnih organizacija.

Planirano je da novi zakon o državnoj službi na snagu stupi 1. siječnja 2006., a do tada bi se donio i novi zakon koji bi regulirao plaće državnih službenika.

Vlada je prijedlog zakona o državnoj službi poslala u prvo saborsko čitanje.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara