Nakon Sarajeva i Kosovo proglasilo Handkea nepoželjnim

Nakon Sarajeva i Kosovo proglasilo Handkea nepoželjnim
Foto: Epa

MINISTAR vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli izjavio je da je Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, persona non grata na Kosovu, piše Aljazeera Balkans.

Proglašen je nepoželjnim zbog podrške Slobodanu Miloševiću, bivšem predsjedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškom optuženiku za ratne zločine, kao i zbog negiranja zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

"On i Nobelova nagrada pokazali su nepoštovanje prema žrtvama genocida"

"Danas sam odlučio proglasiti Petera Handkea personom non grata na Kosovu zbog podrške koju je pružio Miloševiću i njegovoj genocidnoj politici na Kosovu te u Bosni i Hercegovini te negiranju genocida koji je počinila Srbija. On i Nobelova nagrada pokazali su nepoštovanje prema žrtvama genocida", napisao je Pacolli na Twitteru.

Podsjetimo, Sarajevo je također ranije tijekom dana proglasilo Handkea nepoželjnom osobom. Skupština Sarajevske županije donijela je odluku kojom je austrijskog književnika Petera Handkea proglasila nepoželjnom osobom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Svi zastupnici koji su sudjelovali na sjednici skupštine podržali su prijedlog kluba Stranke demokratske akcije (SDA).

Osudili dodjelu Nobelove nagrade

Ujedno su usvojili posebnu izjavu kojom su osudili dodjelu Nobelove nagrade za književnost Handkeu zbog njegova nijekanja genocida koji je počinjen nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Handke je uoči dodjele Nobelove nagrade u intervjuu za Televiziju Republike Srpske potvrdio kako planira posjet Bosni i Hercegovini, vjerojatno tijekom proljeća iduće godine.

Kazao je da kani doći u Banju Luku, no Sarajevo nije spominjao.

Komšić: Nagrada Handkeu je nagrada genocidu

U BiH se na dodjelu Nobelove nagrade Handkeu reagiralo na potpuno suprotan način, pri čemu ga se u RS-u slavilo kao prijatelja Srba, dok su iz Federacije BiH stizale oštre osude na njegov račun upravo zbog odnosa prema srebreničkom genocidu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon dodjele Nobelove nagrade Handkeu ocijenio je da je to zapravo "nagrada genocidu", a gotovo istodobno je srpski član državnog vrha Milorad Dodik Handkeu uputio čestitku punu hvalospjeva nazvavši ga velikim književnikom i humanistom.

Dodik se u čestitki pozvao na drugog nobelovca Ivu Andrića, kojeg je citirao napisavši da Handkeova književnost "nije zatrovana mržnjom, već vođena širinom i vedrinom slobodnog ljudskog duha". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara