Nakon Vojvodine, otvara li se pitanje odcjepljenja Sandžaka?

Nakon Vojvodine, otvara li se pitanje odcjepljenja Sandžaka?

NA SASTANKU vrha obavještajnih službi SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, koji se održao u lipnju ove godine, otvoreno je još jedno političko pitanje u Srbiji - usporedo s pitanjem odcjepljenja Vojvodine, otvoreno je isto u vezi Sandžaka odnosno Raške oblasti, piše beogradski Kurir. 

Obavještajci triju zemalja na spomenutom su sastanku prije svega razgovarali o budućem statusu Vojvodine te su pritom donijeli zajedničke smjernice, koje su u dobroj mjeri odredile vanjsku politiku ključnih zemalja Zapada, ali razmatrali su se planovi za područje "Novopazarskog sandžaka".

Jugozapadno područje Srbije se kao tema pojavilo kada se jedan od sudionika sastanka pitao do koje će mjere Vojvodina remetiti predviđenu dinamiku razgradnje srpske države, nakon čega je navodno zaključeno kako će se po rješavanju vojvođanskog pitanja otvoriti novo na Sandžaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Amerikanci su svim pitanjima vezanima za Srbiju jedini pristupili s dozom rezerve, jer se problem Vojvodine nikako ne može rješavati u paketu sa Sandžakom.

Amerikanci strahuju zbog al-Qaidinih terorista na Kosovu i Sandžaku

Istaknuli su da je u Raškoj oblasti velika prisutnost terorističke organizacije al-Qaida te da dugoročno gledano to može predstavljati veliku opasnost po njihove interese. Utoliko se, prema mišljenju američkih obavještajaca, razlikuju sjeverna srpska pokrajina i jugozapadno područje. Naposljetku je zaključeno da svakako treba izbjeći ono što previđaju da će im se dogoditi na Kosovu - tamo je Amerikancima neminovan sukob s terorističkim ćelijama, već instaliranima u bivšoj južnoj srpskoj pokrajini.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara