Narkobos i bivši SZUP-ovac Skender mirno šeće Hrvatskom

Narkobos i bivši SZUP-ovac Skender mirno šeće Hrvatskom

BIVŠI službenik SZUP-a, Solinjanin Ivan Skender, koji je 2003. godine u koordiniranoj akciji hrvatske i austrijske policije, uhićen sa dva kilograma kokaina, te godinu dana kasnije osuđen na osam godina zatvora, mirno se šeće po Hrvatskoj, objavila je današnja Slobodna Dalmacija.

Naime, Skender je sa svojim suradnicima Milanom i Zdravkom Novakom, te nizozemskim državljanom Markom Mušterićem, uhićen u kolovozu 2003., u mjestu St. Veit am Vogau, oko 20 kilometara udaljenom od graničnog prijelaza Šentilj sa kokainom vrijednim 150 tisuća eura. Austrijska policija uhitila ih je na temelju informacija uhićenih Austrijanaca, od kojih je jedan bio Skenderov klijent, a drugi osoba za kontakt s tamošnjim kupcima droge. Zasjeda je trajala desetak sati, a završila je uhićenjem Skendera i njegovih suradnika.

"Skender nije izišao na slobodu ni iz jednoga hrvatskog zatvora, jer nikada nije ni zatražio da ostatak kazne odsluži u Hrvatskoj", izjavila je glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić, dodavši kako je odluka o puštanju stvar austrijskog pravosuđa. S austrijske strane nema još nikakvih komentara, te se ne zna je li odluka privremena, ili trajna.

Iz MUP-a nisu začuđeni ovom odlukom, te tvrde kako puštanje dilera drogom koji su strani državljani, u zemljama EU nije rijedak slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedna država u Europi ne želi te osuđenike predugo držati na hrani i spavanju. Mehanizam je poznat, nakon pola odslužene kazne uglavnom ih puštaju na slobodu u njihove matične zemlje i trajno zabrane ulaz u EU", izjavio je visokopozicionirani dužnosnik MUP-a za Slobodnu Dalmaciju.

U Hrvatskoj se Ivana Skendera sumnjiči se da je 28. rujna 1998. godine iz BiH naručio 58 mina i 35 pripadajućih antena te 35 poteznih upaljača koje je namjeravao preprodati na Kosovu. Mine je tada sklonio u splitsku garažu brata Nikole, koji je živio u Njemačkoj i nije ni ni znao za bratov potez.

Optužnica protiv Skendera je podignuta 1999., ali postupak još nije okončan pravomoćnom presudom, te spis na rješavanje čeka na Općinskom sudu u Splitu.

Ma.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara