NASA objavila prvi portret zemlje snimljen s Marsa

AMERIČKA svemirska agencija NASA objavila je prvu fotografiju Zemlje snimljenu s Marsa, koja prikazuje naš planet s udaljenosti od 138 milijuna kilometara, kao malenu plavu točku oko koje se u orbiti nalazi još manji Mjesec.

Oštro oko na uvećanoj fotografiji u boji, koja je obrađena posebnom metodom, može raspoznati naoblaku iznad središnjeg i istočnog dijela SAD-a i sjevernog dijela Sjevernoameričkog kontinenta, kao i dijela Srednje Amerike i Meksičkog zaljeva. NASA-ina letjelica Mars Global Surveyor snimila je fotografiju iz orbite crvenog planeta 8. svibnja. Na snimci se može uočiti i Jupiter.

"Snimka nam daje novu perspektivu... u kojoj možemo vidjeti vlastiti planet kao jedan od mnogih", kazao je Michael Malin, čija tvrtka sa sjedištem u San Diegu proizvodi kameru kojom je fotografija snimljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
NASA je objavila kako je ovaj portret Zemlje jedinstven, ali ne zato što se nešto slično nikad prije nije pokušalo. NASA-ina letjelica Pathfinder nekoliko je puta pokušala snimiti Zemlju nakon što je došla do Marsa 1997. godine, ali joj to nije uspjelo zbog prevelike naoblake koja je zaklanjala planet.

Snimke Zemlje iz svemira među najljepšim su snimkama s NASA-inih misija. Apollo 8 počeo je kružiti oko Mjeseca 24. prosinca 1968. godine i tako je postao prva misija s ljudskom posadom kojoj je to uspjelo. NASA-ina letjelica bez posade Voyager 1 1990. godine dosegla je rubove solarnog sistema, nakon čega se, na nagovor astronoma Carla Sagana, okrenula kako bi posljednji puta snimila Zemlju. Fotografija snimljena s udaljenosti od 6,4 milijardi kilometara, bila je inspiracija za naslov Saganove knjige "Blijeda plava točka" iz 1994. godine.

(Hina) jšk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara