Nastavljena rasprava u predmetu "Blaškić", svjedoči Britanac

RASPRAVA pred žalbenim vijećem Haškog suda u predmetu "Blaškić" nastavljena je u utorak izvođenjem britanskog člana promatračke misije Europske zajednice Philipa Watkinsa (Filip Uotkins), koji se tijekom mandata u BiH u 1993. godini često sastajao s bivšim zapovjednikom Operativne zone Središnja Bosna Tihomirom Blaškićem.

Pred žalbenim vijećem održava se dvotjedna rasprava o nova 73 dokaza, koje je obrana pronašla nakon prvostupanjskog dijela postupka, a koji po braniteljima mijenjaju činjeničnu osnovu presude.

Novi dokazi obrane potječu iz tri izvora - arhiva HVO-a koji su ležali nedostupni obrani u HIS-u do smjene vlasti u Hrvatskoj 2000. godine, zatim iz Ureda predsjednika RH, te iz haškog tužiteljstva koje ih je pronašlo u arhivu Armije BiH.

Prvi dan rasprave u ponedjeljak se odvijao gotovo u cjelosti na zatvorenoj sjednici. Obrana je izvela dva svjedoka koji su svjedočili uz punu zaštitu identiteta.

Blaškićev branitelj Anto Nobilo kazao je kako je zadovoljan prvim danom rasprave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izvođenja ukupno sedam svjedoka obrane, tužiteljstvo i obrana sljedećeg će tjedna održati završne riječi, a peteročlanom žalbenom vijeću obratit će se i Blaškić.

Predsjednik Žalbenog vijeća Fausto Pocar na početku rasprave u ponedjeljak je kazao kako žalbeno vijeće smatra da novo suđenje ne bi bilo opravdano.

Prvostupanjsko vijeće Blaškića je 3. ožujka 2000. proglasilo krivim i osudilo na 45 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Lašvanskoj dolini od polovice 1992. do 1994., od kojih je najteži pokolj muslimana sela Ahmići u travnju 1993. godine.

Blaškić je u pritvoru od 1. travnja 1996. godine bez pravomoćne presude.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara