Provala HDZ-ovca Marasovića: Nemojte me maltretirati! Ovo nije parlament, ovo je Sabor!

Foto: Damjan Tadić, Dragan Matić / Cropix

NA KONSTITUIRAJUĆOJ sjednici Hrvatskog sabora, koja je započela jutros u deset sati, većina je zastupnika položila prisegu. Za predsjednika Sabora izabran je Boris Šprem, a potpredsjednici su Josip Leko, Nenad Stazić i Milorad Batinić. Dvoje potpredsjednika iz redova oporbe vjerojatno će biti imenovano sutra, a te su fotelje namijenjene Vladimiru Šeksu i Jadranki Kosor.

> Počelo je: Šprem izabran za predsjednika Sabora, zastupnici prisegnuli

Sjednica je nakon trosatne pauze nastavljena u 16 sati.

Tijek događaja:

22:00 - U "noćnom dijelu" saborske rasprave zastupnici su zajedno raspravljali o izmjenama Zakona o izboru općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Zagreba te izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi po hitnom postupku. Vladimir Šeks je prije rasprave još jednom kazao da se protivi tome što se o ovome raspravlja kroz hitni postupak, jer nema mišljenja Odbora za lokalnu samoupravu. Taj odbor još nije uopće formiran.

U raspravi je HDSSB-ovac Zoran Vinković taj zakon nazvao "Komadina zakon" i najavio da će njegova stranka tražiti ocjenu ustavnosti. HDZ-ovci su tvrdili kako vladajuća većina zakon želi promijeniti samo da bi župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina mogao sutra ući u Vladu. SDP-ovac Zvonimir Mršić je objasnio da se ovim zakonom predlaže da župan, ako je imenovan na nespojivu dužnost, nakon pola mandata ima pravo na svoje mjesto imenovati svoga zamjenika. Zakoni su na kraju izglasani s 81 glasom za i 22 protiv.

20:16 - Konačni prijedlog zakona o Vladi RH prihvaćen je sa 81 glasova za, 21 protiv i 8 suzdržanih. Prijedlog zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave prihvaćen je sa 84 glasova za, 22 protiv i 7 suzdržanih. Prijedlog zakona o sustavu državne uprave prihvaćen je s 83 glasa za, 21 protiv i 8 suzdržanih. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika prihvaćen je s 84 glasa za, 22 protiv i 8 suzdržanih. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnim službenicima prihvaćen je s 84 glasa za, 22 protiv i 8 suzdržanih.

19:52 - Matušić tvrdi da će nova vlada deprofesionalizirati institucije, tako što će otpustiti profesionalce i na njihova mjesta dovesti politički podobne. Tvrdi da će to biti dodatno opterećenje za proračun, kao i da se time otkrivaju mogućnosti sudskih tužbi u slučaju kojih bi država mogla biti prisiljena plaćati odštete.

19:50 - HDZ-ovac Matušić tvrdi da nova vlada neće smanjiti troškove državne uprave nego ih povećati. "Zanemarujete činjenicu da ravnatelje nećete moći tek tako izbaciti s posla, već ćete im morati osigurati sredstva u sustavu sukladno njihovom iskustvu i stručnoj smjeni", kaže Marasović. Prozvao je Davora Bernardića koji je kazao da je HDZ na falsificiranim javnim natječajima doveo svoje kadrove na pozicije u državnim agencijama. "Molio bih ga da, ako ima dokaze da je bilo falsificiranih natječaja, da odmah ode u DORH i to prijavi", kaže Matušić.

19:45 - "Ovih pet zakona koje ste danas predložili smatram vašim političkim dogovorima, uhljebljavanjem foteljama. Morali ste zadovoljiti koalicijske partnere, uhljebiti nove ministre, proširiti ministarstva, morali ste kao fol ukinuti državne tajnike koji su svoj posao za Hrvatsku pošteno odradili. Ne možete se prema tim ljudima ponašato kao krumpirima. To što su oni članovi HDZ-a, to je naš ponos", kaže HDZ-ovac Salapić, te poručuje: "Ovako kako ste se danas predstavili nećete imati ni one tri godine nego puno manje".

19:31 - Na Šukerove kritike da će se na državnu upravu trošiti više nego do sada, odgovorio je Arsen Bauk. "Ako je nešto do sada radilo 60 ljudi, a sada će to raditi 20 ljudi, onda su troškovi manji, iako im je koeficijent za 0,5 posto veći", kaže Bauk. SDP-ov zastupnik tvrdi da će se na ovaj način uštedjeti 22,8 milijuna kuna. "Gospodin Grubišić je rekao da to nije puno. Kada bi svaki dan donosili odluke koje će uštedjeti 22,8 milijuna kuna, to bi na godišnjoj razini bilo 9 milijardi", kaže Bauk.

19:24 - "Nova ministarstva nastaju da bi se zadovoljili stranački apetiti za foteljama", kaže Ivan Šuker. HDZ-ov zastupnik tvrdi da je materijal koji su zastupnici dobili nastao na brzinu i nije realan odraz stanja u Hrvatskoj.

19:04 - U 19 sati se u Saboru sastaju predsjednici parlamentarnih stranaka.

19:01 - "Ispravljam pogrešan navod gospodina Lesara da se mi nalazimo u Hrvatskom parlamentu. Ja se nalazim u Hrvatskom saboru. Molim sve govornike iz svih političkih opcija da me u buduće ne maltretiraju tituliranjem ovog časnog Hrvatskog sabora s hrvatskim ili nekim drugim parlamentom", ispalio je splitski HDZ-ovac Duje Marasović.

18:57 - "Očito je Kajin izašao iz šume, očito se prijeti pa još i sa puškom", kazao je HDZ-ovac Milinković.

18:50 - "Politički 'obojani' moraju otići i prepustiti mjesto novim ljudima. Nova politika se ne može voditi sa starim ljudima, i to na razini državne uprave i javnih poduzeća", kazao je Kajin. Iz HDZ-ovskih klupa mu je netko nešto dobacio, na što je Kajin odgovorio: "Nisam ja ostario, i dalje razmišljam živahnije od tebe".

18:42 - "U zadnje dvije godine u realnom sektoru nestalo je 150.000 radnih mjesta. U javnom sektoru, koji zapošljava 388.000 ljudi, nije bez posla ostao nitko", kaže Kajin. IDS-ovac tvrdi da će sudbina brodogradnje biti mjerilo uspjeha buduće vlade.

18:38 - "E, da vam ja odrežem šta bi bilo s ovim državnim tajnicima, bili bi zahvalni predlagaču", dobacio je HDZ-ovcima Damir Kajin nakon što je zauzeo govornicu.

"Kad smo kod troškova, sve sam vam rekao. Nova politika po mom sudu, a ne sluša me se nažalost, ne može voditi politiku sa samim kadrovima. Da vam ja odrežem, oni koji su došli po političkom diktatu bi mnogo gore prošli. Kako se niste pobunili kad je Karamarko imenovao 85 generala?", upitao je Kajin.

Sustav nove vlade će, kaže Kajin, biti jeftiniji i efektivniji od starog. Tvrdi da se veseli otvaranju nekih novih ministarstava.

18:34 - "Nije točno da se broj ministarstava povećava zbog boljeg funkcioniranja. To je zbog političkog zbrinjavanja i neće pomoći nikakvoj racionalizaciji", kazao je Josip Đakić u replici na izlaganje Nevena Mimice o prijedlogu Zakona o ustrojstvu i djelokrugu miinistarstava i drugih središnjih tijela državne uprave.

Ivanu Šukeru zasmetalo je što će iz državne uprave izletjeti HDZ-ovi kadrovi: ""Ovo je čista politička čistka ljudi koji su završili pregovore s Europskom unijom".

18:15 - Salapić se nakon press konferencije povodom sukoba s Ingrid Antičević Marinović požalio i u Saboru. "To što se dogodilo na Odboru za zakonodavstvo nije u europskom duhu", kazao je Salapić.

18:05 - Sjednica je nastavljena nakon stanke od oko sat vremena. Međutim, odmah je Matušić u ime HDZ-a zatražio novu stanku! Šprem mu je odobrio pet minuta.

16:48 - Određena je pauza dok se odštampaju materijali.

16:43 - Odgovorio je Zoran Milanović. "Materijali su u pripremi i dobit ćete ih vrlo brzo", kazao je predsjednik SDP-a, dodavši da ovo nije prvi put da materijali stižu zastupicima u zadnji čas. "Ovo je izvanredna sjednica Sabora, materijale ćete dobiti 20 sati prije nego se o njima odlučuje", kaže Milanović.

"Nećemo vam nabijati na odgovornost da ste protiv EU ili da želite srušiti stvar. Ali dajte da razumno pričamo o toj temi. Dobit ćete materijale, o tome ćemo raspravljati i očitovati se. Dajte malo razuma", kazao je Milanović.

16:41 - "Ovih šest glasova protiv ne znači da je HDSSB protiv EU. Ali je protiv ovakvog silovanja demokracije. Da se ovako važni materijali još štampaju, to je kao da kažete da će novi strip izaći za tri mjeseca. Zagor klasik. Jesu li Hrvati tako ulazili i u Jugoslaviju?", rekao je HDSSB-ovac Zoran Vinković, dodavši da vladajući ne dopuštaju raspravu o EU. "Europska unija nije samo blagostanje. Većina građana ne zna što je EU, većina ovih zastupnika ne zna što je EU".

16:35 - Zastupnici su prihvatili uvrštavanje točki 12., 13. i 14. u dnevni red. Lesar je istaknuo da zastupnici uopće nisu dobili materijale o ovim točkama. "Moram li vas podsjetiti na tekst prisege koju smo danas položili", upitao je Lesar Šprema.

"Što smo mi sad izglasali? Nešto čega uopće nema na papiru", prigovorio je Matušić u ime HDZ-a. "Neprilično je da nas stavljate u ovakvu situaciju. Želimo čuti izjašnjavanje predsjednika stranaka koje sjede u Saboru", kazao je Matušić.

16:31 - "Nismo protiv Europske unije, ali nećemo biti ničije lutke na koncu", kazao je HDSSB-ovac Burić, zatraživši da se s dnevnog reda maknu točke vezane uz ratifikaciju sporazuma s EU.

Složio se i HDZ-ovac Matušić, zatraživši da se prije uvrštavanja točaka na dnevni red održe konzultacije s predstavnicima stranačkih klubova.

16:24 - Primjedbe na dnevni red imali su HDZ, HDSSB i Hrvatski laburisti. Dragutin Lesar je za neke od točki kazao da su u suprotnosti s Ustavom.

16:21 - Na dnevnom redu sjednice su izmjene zakona o ovrhama, kao i izmjene Zakona o Vladi, Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, prijedlog Zakona o sustavu državne uprave kao i izmjene i dopune Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

U hitnu proceduru upućen je prijedlog izmjene Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba te Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Na prvoj sjednici sabora, koja će se nastaviti i u petak, glasat će se i o povjerenju Milanovićevoj vladi, kao i o ratifikaciji sporazuma Hrvatske s EU.

16:11 - Nastavljena je sjednica Sabora. Šprem je pročitao dnevni red, a odmah zatim je Frano Matušić u ime kluba HDZ-a i HGS-a tražio pola sata pauze zbog konzultacija o dnevnom redu. Šprem ga je upozorio da se pauza ne može zatražiti prije nego se utvrdi dnevni red.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara