Nastavljeno suđenje Sadamu Huseinu

SUĐENJE svrgnutom iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu i sedmorici njegovih pobočnika nastavljeno je u utorak s nekoliko sati zakašnjenja pred Visokim kaznenim sudom u Bagdadu.

Svi optuženi sjeli su na početku 13. sjednice u ograđeni prostor predviđen za njih, bez davanja ikakve izjave. Sadam je bio u odijelu, ali bez kravate. Predsjednik suda Rauf Rašid Abdel Rahman rekao je kako je sud odbio zahtjeve obrane za njegovim izuzećem i odgodom sjednice.

Potom su Sadamovi odvjetnici Halil Dulaimi i Hamis al-Obeidi napustli sudnicu, a sudac odredio branitelje po službenoj dužnosti, što je izazvalo bijes Sadamovog polubrata Barzana al-Tikritija koji je sa sucem izmijenio nekoliko vrlo oštrih riječi.

Tužitelj Džafar al-Musavi počeo je iznositi dokumente, među kojima i dva Barzanova pisma Sadamu Huseinu glede atentata u Dujailu. Također je pokazao dokument, za koji tvrdi da ga je potpisao bivši predsjednik, kojim se odobrava smaknuće 148 šijita. Zabilješka Revolucionarnog suda od 14. lipnja 1984. pokazuje da je 148 osumnjičenika osuđeno na smrt vješanjem i nabraja njihova imena.

Tužitelj je rekao kako je zabilješku potpisao predsjednik tog suda Awad al-Bandar, jedan od suoptuženih u procesu protiv Sadama. Dokument datiran dva dana poslije toga je predsjednički ukaz kojim se odobrava smrtna kazna za svih 148 osumnjičenih. Al-Musavi je, pokazujući potpisani dokument na ekranu u sudnici, naglasio kako je potpis Sadamov. Sve su smrtne kazne, dodao je, donesene nakon "izmišljenog suđenja". "Nijedan optuženi nije izveden pred sud. Njihovi iskazi nisu nigdje zabilježeni", kazao je.

Bivšem iračkom diktatoru i ostalim optuženima sudi se za pokolj 148 šijita iz Dujaila u mjesecima i godinama nakon atentata na predsjedničku povorku u tom selu 1982. Budu li proglašeni krivima, mogu dobiti i smrtnu kaznu, a oni tvrde da su nedužni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara