Sadam najavio štrajk glađu

SUĐENJE bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu i njegovim suradnicima nastavljeno je u utorak kada se očekuje svjedočenje bivšeg iračkog ministra kulture i bivšeg šefa obavještajne službe.

Ušavši u sudnicu odjeven u tradicionalnu mušku iračku odjeću, Sadam je uzviknuo "Bog je najveći, živio arapski narod!". On je sudu rekao kako zajedno sa svojih sedam suoptuženika započinje trodnevni štrajk glađu.

Njegov polubrat Barzan al Tikriti odjeven u pidžamu je uzviknuo: "Žrtvujem krv svog oca i majke za stranku Baath".

Odvjetnici obrane bojkotiraju suđenje koje se održava u strogo čuvanoj zelenoj zoni u središtu Bagdada, tražeći smjenu glavnog suca Kurda Raoufa Rashida Abdel Rahmana

Bivši ministar kulture Hamid Youssef Hummadi i bivši šef obavještajne službe Fadhil Salfeeq Mohammed trebali bi svjedočiti u utorak. Druga dva Sadamova pomoćnika koji su se pojavili na sudu u ponedjeljak kazali su da su bili prisiljeni doći.

Tužitelji se nadaju da će njihova svjedočenja omogućiti utvrđivanje izravne veze između Sadama i počinjenih zločina.

Suđenje Sadamu Huseinu odgođeno do 28. veljače

Suđenje bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu i sedmorici njegovih suradnika odgođeno je za dva tjedna, objavio je u utorak predsjedavajući sudac Rauf Rashid Abdel Rahman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće zasjedanje sudac Abdel Rahman zakazao je za 28. veljače.

Na sjednici u utorak, kojoj su prisustvovali svi optuženi nakon što je u siječnju Sadam bojkotirao suđenje te je ovoga tjedna prisilno doveden, svjedočila su trojica visokopozicioniranih suradnika u bivšem režimu Sadama Huseina.

Suđenje je, kao i za prethodnih zasjedanja, proteklo uz ometanje optuženih pa je Sadam najavio da on i njegovi suoptuženici štrajkaju glađu, a njegov polubrat Barzan al-Tikriti (također među optuženima) neprestance je vikao "Živio Irak".

Sadam je i na zasjedanju u utorak osporavao legitimiet suda.

Bivši irački predsjednik i njegovi suradnici optuženi su za pokolj 148 šijitskih muslimana iz sela Dujaila pri gušenju pobune nakon pokušaja atentata na Sadama prije više od 20 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara