Ne ispoštuju li ciparski čelnici zadnji rok, prestaju napori UN-a

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan upozorio je u petak čelnike ciparskih Grka i Turaka da će Ujedinjeni narodi, ako do 10. ožujka ne bude postignut sporazum o ponovnom ujedinjenju sredozemnog otoka, prekinuti svoje mirovne napore.

On je izjavio da su ciparski čelnici prihvatili njegov poziv da se 10. ožujka sastanu u Den Haagu kako bi mu rekli jesu li spremni organizirati odvojene referendume o mirovnom planu koji je sastavljen pod okriljem UN-a.

´Ako jedna ili druga strana (10. ožujka) kažu ne, onda nema sumnje da je to kraj puta´, rekao je Annan novinarima uoči ukracavanja u zrakoplov za New York.

´Uložili smo mnogo napora u ovaj plan i nisam siguran da će se ovakva mogućnost uskoro pojaviti. Ako se uopće pojavi´, rekao je Annan dodajući da će to biti ´tužan dan za otok´ ako plan ne bude prihvaćen.

Annan je nakon razgovora u Nikoziji rekao da su turski i grčki čelnici potvrdili da će ´doputovati u Den Haag 10. ožujka i kazati hoće li se potpisom obvezati da će sporazum dati na izjašnjavanje na odvojenim referendumima 30. ožujka´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, vođa ciparskih Turaka Rauf Denktash ocijenio je da bi održavanje referenduma prema planu UN-a za ponovno ujedinjenje Cipra bilo ´nekorektno i nedemokratično´.

Denktash drži da bi o tom vrlo složenom planu svoje mišljenje trebale dati stranke, parlament i nevladine organizacije i pokazati biračkome tijelu put.

´Ako one u tome ne sudjeluju, prisilit ćete narod da odluči ´da´ ili ´ne´. To nije korektan pristup, nije ni demokratičan´, rekao je Denktash.

Annan se nadao da će do 28. veljače biti postignut dogovor kako bi Cipar mogao potpisati sporazum za ulazak u članstvo EU-a 16. travnja.

Glasnogovornik vlade Grčke, trenutne predsjedateljice UN-a, rekao je da novi vremenski okvir omogućuje da ujedinjeni otok sudjeluje na svečanom potpisivanju sporazuma o ulasku u EU u travnju u Ateni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara