Nepostojeća ustanova ima ravnatelja kojega smo dosad platili 1,6 milijuna kuna

Nepostojeća ustanova ima ravnatelja kojega smo dosad platili 1,6 milijuna kuna
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

MAKARSKA KRONIKA objavila je tekst o plaćanju ravnatelja ustanove koja postoji samo na papiru. Na tog ravnatelja županija Splitsko-dalmatinska potrošila je dosad oko 1,6 milijuna kuna. A to nije sve. Taj ravnatelj i dalje će dobivati svoju plaću. Pitanje je dokad.

Ravnatelj nije odgovorio

"Poštovani gospodine, recite nam zbog čega Dječje selo i lječilište u Krvavici još uvijek imaju osobu zaposlenu na funkciji ravnatelja?

Što vam, cijenjeni ravnatelju, stoji u radnoj sistematizaciji, koji su vam poslovi, čega ste vi zapravo ravnatelj, čime ravnate? Tko vas, gospodine ravnatelju, mijenja kad idete na godišnji odmor ili, nedajbože, na bolovanje?

Tko provjerava, ako smijemo biti toliko slobodni pa pitati, dolazite li na posao i obavljate li radne zadatke i koji su vam uopće radni zadaci, tko vam ih zadaje i komu izravno odgovarate?", samo su neka od pitanja postavljena ravnatelju.

Županija odgovorila, ali...

Kako odgovor nije stizao slična i dodatna pitanja novinar Makarske kronike, kako prenosi Slobodna Dalmacija, postavio je i Županiji:

"Poštovani, zanima nas zbog čega Dječje selo i lječilište u Krvavici još uvijek imaju osobu zaposlenu na funkciji ravnatelja i koliko ta osoba mjesečno košta Županiju?

Što gospodinu ravnatelju stoji u radnoj sistematizaciji, koji su njegovi poslovi, čega je on zapravo ravnatelj, čime ravna? Tko gospodina ravnatelja mijenja kad ide na godišnji odmor ili na bolovanje?Tko provjerava je li gospodin ravnatelj uistinu dolazi na posao i obavlja li radne zadatke, koji su mu uopće radni zadaci, tko mu ih zadaje i komu on izravno odgovara? Koliko je do sada novca iz županijskoga proračuna izdvojeno za plaću gospodina ravnatelja?"

Odgovor je stigao, ali kratak. "Ustanova Dječje selo još uvijek pravno egzistira, sve dok je u tijeku sudski spor u svezi s vlasništvom nekretnina u kojem postupku je ustanova stranka. Odgovorna osoba-ravnatelj dok postupak traje zastupa ustanovu pred sudom, te ujedno podnosi sva propisana izvješća prema nadležnim institucijama.

Po okončanju sudskog postupka donijet će se odluka o daljnjem statusu ustanove. Kroz to vrijeme plaća ravnatelja je 9160 kuna bruto, na mjesečnoj razini", odgovor je privremene pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo Dijane Luetić.

"Ja sve radim, ja sam čuvar, računovođa, nosim smeće..."

Dječje selo i lječilište u Krvavici od 2006. godine postoji samo na papiru. Svi radnici, njih 30-ak te je godine dobilo otkaz, osim jednog. Ravnatelja koji i danas, 13 godina kasnije "radi" i prima plaću. On je u razgovoru za Makarsku kroniku prije pet godine rekao da je "katica za sve":

"Ja sam vam u Dječjem selu katica za sve. Ja sam i šef računovodstva, i pravnik, a ne stidim se pokupiti ni smeće ljeti. U ustanovi sam prisutan svako jutro, a često i u drugim terminima jer je prostor izložen devastaciji (lutalice, narkomani, piromani...), zbog čega sam u ulozi čuvara prostora i objekata."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara