Netanyahua pozivaju na ostavku, on ne želi otići

Netanyahua pozivaju na ostavku, on ne želi otići
Foto: EPA

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu suočava se s pozivima na ostavku zbog korupcijskog skandala, ali on kaže da neće odstupiti.

Sinoć ga je glavni državni odvjetnik Avichai Mandelblit optužio za podmićivanje, prijevaru i zlouporabu moći.

"Pokušaj državnog udara"

Sedamdesetogodišnji čelnik stranke Likud odbacio je sve optužbe i osudio podizanje prve takve optužnice protiv izraelskog premijera kao "pokušaj državnog udara".

"Ovo je pokušaj državnog udara uperen protiv premijera", rekao je Netanyahu, prvi predsjednik izraelske vlade optužen u vrijeme obnašanja dužnosti, pozivajući da se "istraže istražitelji" koji su vodili istragu protiv njega.

Mandelblit je istaknuo da njegova odluka nije politički motivirana, već je djelovao profesionalno prema zakonu.

Centristička stranka Plavi i bijeli koju vodi Netanyahuov glavni protivnik Benny Gantz priopćenjem je zatražila da "odmah raspusti sve ministarske funkcije u vladi".

Treći izbori u manje od godinu dana

Sada se u pitanje dovodi njegova sposobnost da vodi zemlju nakon što u Izraelu dva puta ove godine održani izbori nisu omogućili formiranje vlade.

Dok se Izraelu bliže treći izbori u manje od godinu dana, Netanyahu bi se mogao naći u nezgodnoj situaciji pokušavajući pobijediti na izborima i istovremeno se pripremati za suđenje.

Netanyahu je i dalje na premijerskoj dužnosti jer Gantz nije uspio sastaviti koalicijsku vladu nakon rujanskih izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara