"Nezavisno Kosovo predstavlja uvod u novi rat"

BIVŠI američki državni tajnik i ambasador SAD-a u Beogradu, Lawrence Eagleburger, u intervjuu za Glas Javnosti je kazao kako je jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti "greška" te kako "nezavisno Kosovo predstavlja uvod u novi rat".

"Nezavisnost je bila greška sa stanovišta međunarodnog prava, ali i zato što Kosovo nikada neće moći samo osigurati svoj ekonomski opstanak. Pokušat će privući Albance iz Makedonije i Grčke, što će uroditi konfliktima s tim zemljama. U jednom trenutku će se vjerojatno aktivirati pokret za "veliku Albaniju", a sigurno je da Srbima na Kosovu slijedi ili egzodus ili takvo zagorčavanje života da će sami poželjeti otići", kazao je Eagleburger.

Smatra da SAD čini pogrešan korak što tjera Srbiju da prihvati jednostranu deklaraciju nezavisnosti Kosova jer kaže, bilo je drugih načina, primjerice ta da su države trebale priznati polunezavisnost Kosova jer je "sa stanovišta međunarodnog prava, nezavisnost greška".
Na pitanje koji bi novi predsjednik SAD-a bio najbolji za odnos sa SAD-om Eagleburger je, naravno kazao da je to McCain.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Neizbježno je da će Albanci pritiskati Srbiju i Srbe na Kosovu, ali ako Srbija uspije izbjeći rat na Kosovu, to će biti najbolji način da sljedeća američka vlada bude spremna raditi na zaštiti srpskih interesa i srpske manjine na Kosovu. U tom smislu, McCain je najbolji kandidat. Nadam se da ćemo vratiti staro prijateljstvo, ali za to Srbija mora pokazati da ne nastavlja Miloševićevu politiku nego da ima novu", smatra Eagleburger.

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara