Njemačko sveučilište potvrdilo: Istražit ćemo Barišićev doktorat

Njemačko sveučilište potvrdilo: Istražit ćemo Barišićev doktorat

Screenshot: HRT

PREMA informacijama koje stižu iz Njemačke, Sveučilište u Augsburgu odradilo je prve korake u provjeri prijava prema kojima je dobar dio doktorske disertacije ministra Pave Barišića autoplagijat.

"Upravo mi je sa Sveučilišta u Augsburgu potvrđena prijava protiv ministra prof. dr. Pave Barišića zbog sumnje u plagijat. Postupak u tijeku", napisao je u svojoj poruci na Twitteru danas Srećko Matić, novinar i urednik Deutsche Wellea.

>> Njemačko sveučilište potvrdilo da je dobilo prijavu o Barišićevom doktoratu


Uz svoju poruku Matić je priložio odgovor koji mu je na njegov upit poslalo Sveučilište.

„Poštovani gospodine Matić,

Točno je da su prijave o plagijatu protiv prof. dr. Pave Barišića mailom stigle na Sveučilište u Augsburgu.

Sveučilište u Augsburgu trenutno radi na provjeri određenih informacija.

Nakon što one budu potvrđene, Sveučilište u Augsburgu će, kako se to radi u ovakvim slučajevima, pokrenuti uobičajeni istražni postupak“, piše u preslici poruke (u slobodnom prijevodu - slika dolje).

Kako smo već pisali u Indexu, ministar Barišić u veljači je prijavljen zbog autoplagiranja svoje doktorske disertacije 'Welt und Ethos' obranjene 1989. na Sveučilištu u Augsburgu. Ako se navodi iz prijave potvrde, postoji mogućnost da ostane bez titule doktora znanosti koju je ondje stekao.

U prijavi se tvrdi da je preko 80 posto Barišićeva doktorata autoplagijat, odnosno da su u doktoratu preuzeti dijelovi iz Barišićeva magistarskog rada te prijevodi ranije objavljenih znanstvenih radova u hrvatskim časopisima 'Godišnjak za filozofiju' i 'Filozofska istraživanja' – bez ikakvog navoda ili reference na te ranije radove. To bi značilo da Barišićev doktorat nije izvorno znanstveno djelo, te da je titulu doktora znanosti stekao zatajivši podatke o svojim ranijim radovima.

Podsjetimo, Odbor za etiku u znanosti i obrazovanju donio je 21. prosinca 2016. mišljenje prema kojem je Barišić plagirao, odnosno preuzeo dijelove teksta američkog političkog filozofa Stephena Schlesingera, a da pritom nije citirao izvore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara