Novaković u Haagu: Raketiranje Zagreba 1995. bilo je nemoralno i neopravdano

Foto: Arhiva

UMIROVLJENI časnik tzv. vojske Krajine Mile Novaković izjavio je danas na suđenju Momčilu Perišiću u Haagu da je raketiranje Zagreba u svibnju 1995. godine bilo moralno i politički neprihvatljivo.

Taj je potez, kazao je svjedok Novaković, bio neprihvatljiv jer u gradu nisu gađani vojni ciljevi, nego je po velikom naselju neselektivno upotrijebljen raketni sustav Orkan. Time je bila nanesena šteta i srpskom narodu i takav potez ni u kom slučaju nije bio opravdan, rekao je Novaković svjedočeći na suđenju bivšem načelniku Stožera Jugoslavenske vojske, generalu Momčilu Perišiću. Njemu se u Haagu sudi za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu i Srebrenici te podržavanje i pomaganje u napadu na glavni grad Hrvatske, prenosi beogradska agencija Beta.

Tužitelji: Perišić je morao znati za raketne napade na Zagreb

U dva raketna napada na Zagreb 2. i 3. svibnja 1995. godine poginulo je sedam civila, a više od 200 ih je ranjeno. Napad na Zagreb javno je pred TV kamerama u nekoliko navrata priznao ratni zločinac Milan Martić, hvaleći se da ga je on osobno naredio, a zbog toga je, ali i drugih zločina, na Haškom sudu pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora.

Haški tužitelji u optužnici protiv generala Perišića tvrde da je on morao znati za raketne napade na Zagreb, te da je bio dužan otvoriti istragu i kazniti počinitelje, a tužitelj Mark Harmon je, ispitujući svjedoka Novakovića, u sudnici predočio dokumente RSK iz 1993.godine, među kojima su i pisma Martića i Novakovića predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. U pismima  se spominje plan za "eventualne" napade na Zagreb, "ako budu tučeni naši gradovi".

Novaković je izjavio da se pod tim podrazumijevala "mogućnost otvaranja vatre na vojne ciljeve", a na pitanje tužitelja odakle se krajinska vojska snabdijevala raketama za višecijevni sustav Orkan, kakvim je gađan Zagreb, svjedok je odgovorio da je "streljivo djelomično dolazilo od Vojske RS, a dijelom od Vojske Jugoslavije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara