Novi gradonačelnik Kopra bit će izabran glasovima pristiglim poštom

Novi gradonačelnik Kopra bit će izabran glasovima pristiglim poštom
Fotografija nije s ovih izbora Ilustracija: EPA

NA NEDJELJNIM izborima za načelnike 56 općina u Sloveniji glasovalo je manje od polovice birača, no u Kopru je na izbore izišlo znatno više, njih 60 posto, no konačan rezultat u tom gradu još nije jasan jer dugogodišnjeg gradonačelnika Borisa Popoviča i njegova izazivača Aleša Bržana dijeli samo nekoliko glasova.

Prema zadnjem izvješću izbornog povjerenstva, Bržan, kojega podržava ljevica na čelu sa Strankom modernog centra (SMC), trenutno ima samo 12 glasova više od Popoviča te će stoga konačan pobjednik biti poznat tek nakon što se popodne prebroje rezultati glasovanja poštom. Računa se da je riječ o 50-ak listića koji će dati odgovor na to hoće li Popovič osvojiti svoj peti mandat ili će na vlast u ovom lučkom gradu doći načelnik bliži sadašnjoj vladi.

Popovič je tijekom izborne noći najprije priznao poraz jer su rezultati s birališta govorili da je tijesno izgubio, ali su onda prispjeli glasački listići onih koji su glasovali prijevremeno pa je utrka ponovo izjednačena u ovom pravom izbornom trileru.

U Mariboru je pobijedilo novo političko lice

Slična napetost vladala je i u općini Šmarješke Toplice, gdje je najprije objavljeno da je oporbeni kandidat Marjan Hribar pobijedio staru gradonačelnicu Bernardku Krnc za dva glasa, ali se onda ustanovilo da treba pogledati još nekoliko listića koji su prispjeli poštom.

U drugom najvećem slovenskom gradu Mariboru nekadašnjeg gradonačelnika Franca Kanglera, smijenjenog u "ustanku protiv političkih elita" 2012., prilično uvjerljivo je pobijedio znatno mlađi Saša Arsenovič, sasvim novo ime u politici. Njega je za gradonačelnika kandidirala Stranka modernog centra (SMC), koju vodi bivši premijer Miro Cerar. U Mariboru je Arsenovič poznat kao bivši aktivni sportaš, poduzetnik i ugostitelj, a biračima je obećao da će raditi na projektima razvoja grada kao njegov "poslovođa".

Slovenci su jučer glasovali na izborima za načelnike 56 općina, a najveće zanimanje vladalo je za rezultat u većim gradovima, odnosno gradskim općinama koje svoje prve ljude nisu dobile u prvom krugu prije dva tjedna.

Izlazak u drugom krugu izbora, prema neslužbenim rezultatima, bio je nešto manji nego u prvom krugu i glasovalo je manje od 50 posto registriranih birača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara